Campanie de conştientizare a pericolelor pe care le poate cauza diabetul

Organizaţia Studenţilor Farmacişti Cluj-Napoca (OSF) desfăşoară, în perioada 11-14 noiembrie, o campanie de conştientizare a pericolelor pe care le poate cauza diabetul.

Campania „InfoDiabet” este menită să ofere tinerilor (şi nu numai) informaţiile şi educaţia necesară pentru a conştientiza pericolele pe care le poate aduce această boală. Totodată, campania este menită să aducă, atît persoanelor Sigla OSFcare prezintă risc de boală, cît şi celorlalţi, informaţiile necesare privind îngrijirea şi auto-controlul acestei boli. Nu în ultimul rînd, campania îşi propune şi strîngerea de fonduri pentru centrele care se ocupă permanent de acest tip de pacienţi (în special copii) – au anunţat organizatorii.

Campania presupune: realizarea unor prezentări PowerPoint, în vederea informării şi responsabilizării elevilor în legătură cu ceea ce înseamnă diabetul zaharat şi tratamentul care trebuie urmat ulterior depistării boli, în licee clujene (11-13 noiembrie, Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”, Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”, Liceul Teoretic “Lucian Blaga” şi Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”), urmate de discuţii; „expoziţie de sănătate” – „New Start – Un nou început pentru sănătatea ta”, la Iulius Mall (11-13 noiembrie, orele 16:00 – 19:30), unde orice doritor va beneficia de testarea gratuită a parametrilor de sănătate și de consultanță medicală din partea voluntarilor cu expertiză în domeniul sănătății fizice.

În holul de la amfiteatrul Simiti (str. Ion Creangă nr. 12), Aula UMF (str. Louis Pasteur nr. 6), din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” se va organiza, tot în perioada 11-13 noiembrie, o campanie de strîngere de fonduri ai căror beneficiari vor fi tinerii din cadrul Asociaţiei Persoanelor cu Diabet Cluj- Napoca. „Fiecare persoană care va dori să contribuie la această strîngere de fonduri va primi o insignă sub forma unui cerculeţ albastru (acesta fiind logo-ul Zilei Mondiale a Diabetului), în cazul în care oferă o suma mai mare de 5 lei, iar cei care vor oferi mai puţin (minim 2 lei), vor primi o brăţară albastră. De asemenea, vom ruga persoanele care au achiziţionat o insignă/brăţară, să le poarte în semn de solidaritate şi respect pentru cei care suferă de diabet zaharat, în data de 14 noiembrie, aceasta fiind desemnată «Ziua Mondială a Diabetului». Vom distribui şi pliante informative privind aspecte generale ale diabetului” – au anunţat organizatorii.

În 14 noiembrie, începînd de la ora 10:00, pînă la ora 16:00, în incinta Casei de Cultură a Studenţilor vor avea loc testări de glicemie, împărţirea unor flyere informative, măsurarea indicelui de masă corporală. Tot în 14 noiembrie, la ora 16:00, la Teatrul Naţional Cluj-Napoca se va realiza simbolul Zilei Mondiale a Diabetului, şi anume cercul albastru de luptă împotriva diabetului – format din umbrele albastre. Activitatea este organizată în semn de solidaritate cu cei care suferă de această boală.

Şi tot în 14 noiembrie, de la ora 18, în Amfiteatrul Aleman (str. Victor Babeş nr. 8) va fi organizată o conferinţă în cadrul căreia se vor discuta, cu specialişti/ profesori invitaţi, mai multe aspecte ale diabetului zaharat. Participarea este deschisă tuturor celor interesaţi.

„Prin frecvenţa sa, diabetul zaharat intră în categoria aşa-numitelor boli cronice ale civilizaţiei. Statisticile centralizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, în anul 2000, existau în România mai mult de un milion de diabetici şi se estimează că pînă în 2030 numărul lor se va dubla. Şi mai alarmant este că aproape o treime dintre pacienţii care suferă de diabet zaharat nu sînt conştienţi de existenţa bolii.

Pentru a trăi normal, singura regulă, verificată ştiinţific, este controlul glicemiei de către fiecare pacient sau persoană cu riscul de a face diabet. Lipsa de informare şi mai ales de avertizare a pacienţilor (îndeosebi cei care suferă de diabet zaharat de tip 2, nou descoperiţi) privind importanţa auto-controlului glicemiei poate să ducă la complicaţiii, suferinţe şi cheltuieli foarte mari pentru îngrijirea complicaţiilor. Educaţia pacientului în diabet este esenţială pentru prevenirea complicaţiilor cronice ale acestei boli” – avertizează organizatorii campaniei „InfoDiabet”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie