Campania „Salvează Vieţi: Igiena Mâinilor”, susţinută de DSP Cluj

Iniţiativa anuală „Salvează Vieţi: Igiena Mâinilor” este parte a efortului major global coordonat de OMS, care sprijină profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor în cadrul serviciilor medicale şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor nosocomiale, care pun frecvent viaţa în pericol.

Scopul campaniei este de a creşte nivelul de conştientizare în ceea ce priveşte importanţa igienei mâinilor în domeniul îngrijirilor de sănătate şi „să unească oamenii” la nivel global, pentru a susţine îmbunătăţirea igienei mâinilor – informează Direcţia de Sănătate Publică Cluj.

În acest an, tema campaniei este „Combate rezistenţa microbiană – Este în mâinile tale”. „Tema încearcă să influenţeze puternic conexiunea dintre prevenirea infecţiilor şi rezistenţa microbiană la antibiotice şi se adresează indivizilor, prin utilizarea cuvântului «tale» – la fiecare nivel al sistemului de sănătate, combaterea rezistenţei microbiene la antibiotice este o chestiune personală, iar impactul depinde atât de acţiunile indivizilor din prima linie, cât şi de acţiunile liderilor” – se arată într-o informare a DSP Cluj, remisă presei.

Potrivit aceluiaşi document, spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală, pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce infecţiile nosocomiale.

Spitalele şi alte unităţi sanitare care doresc să-şi îmbunătăţească controlul infecţiilor, sunt invitate să se înregistreze pentru campania „Salvează Vieţi: Igiena Mâinilor”, la adresa: www.who.int/gpsc/5may/register/en/

În România, campania este coordonată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, şi este implementată local de către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

„Preveniţi dezvoltarea infecţiilor printr-o stare bună de sănătate (de exemplu, prin dietă sănătoasă şi o bună igienă), astfel nu veţi avea nevoie de antibiotice. Evitaţi infecţiile prin curăţarea regulată a mâinilor acasă, la birou, la şcoală, la sala de sport  etc. Dacă vă sunt prescrise antibiotice, întrebaţi întotdeauna cum poate ajuta medicamentul pentru boala dumneavoastră actuală. Luaţi antibiotice aşa cum sunt prescrise de doctorul dumneavoastră şi nu întrerupeţi sau stopaţi tratamentul, chiar dacă începeţi să vă simţiţi mai bine. Nu păstraţi şi nu luaţi antibiotice pentru alte boli. Chiar dacă unele infecţii par că ar fi aceleaşi, pot să nu fie la fel. Nu împărţiţi cu alţii medicamentele prescrise pentru dumneavoastră – aceasta poate duce la folosire greşită şi facilitează rezistenţa la antibiotice. Antibioticele sunt medicamente puternice şi pot avea şi efecte secundare negative. Încurajaţi-vă familia şi prietenii să ia antibiotice doar când este necesar” – recomandă populaţiei, specialiştii.

Articole din aceeasi categorie