Calea Crucii, prin centrul municipiului Cluj-Napoca

Peste 100 de credincioşi greco-catolici – tineri din ASTRU, membri ai Uniunii Creştine din România, preoţi, persoane consacrate, au refăcut miecuri, 12 aprilie, Calea Crucii prin centrul municipiului Cluj-Napoca, pe traseul Piaţa Unirii – B-dul Eroilor nr. 10, la Catedrala „Schimbarea la Faţă”. Tineri în costume speciale (în acest an, studenţi ai Seminarului Teologic eparhial) au interpretat rolul lui Isus şi al soldaţilor romani pe drumul Calvarului.

„Procesiunea Calea Crucii este una dintre cele mai vechi tradiţii ale Bisericii, iniţiată în Ţara Sfântă, prin care creştinii încercau să trăiască la persoana întâi momentul Patimilor Domnului, refăcând exact traseul pe care Hristos l-a parcurs, respectiv, din momentul judecăţii de la locul «pardosit cu pietre» unde a fost condamnat la moarte şi apoi, rând pe rând: prima cădere sub povara Crucii, apoi întâlnirea cu mama sa, Preasfânta Fecioară Maria, urmată de momentul în care Simon din Cirene, fără voia lui, este pus sub Cruce şi primeşte harul Crucii; apoi, a doua cădere, apoi întâlnirea cu Veronica – momentul când îşi lasă chipul întipărit pe maramă, ca prima icoană a Mântuitorului; apoi a treia cădere, dezbrăcarea de haine şi ţintuirea lui Hristos pe Cruce, moartea Sa pe Cruce cu acel strigăt, «Împlinitu-s-a!» – împlinitu-s-a planul lui Dumnezeu, dar şi Paştile ebraice care se preschimbă în Trupul şi Sângele mântuitor; şi coborârea de pe Cruce, respectiv aşezarea lui Hristos în mormânt. Încercăm să refacem în fiecare an această mică procesiune, pentru a ne ajuta la nivel spiritual să contemplăm, să retrăim, fiecare dintre noi, acele momente, ca fiind momentele noastre, pentru că acolo, pe Cruce, au fost şi păcatele noastre. Deci, această procesiune este în primul rând un moment de rugăciune, dar este şi un moment liturgic şi totodată este un moment în care vrem să transmitem urbei noastre că este cazul să lăsăm puţin munca şi ritmul asiduu al activităţilor zilnice şi să ne aplecăm asupra sufletelor noastre, tocmai pentru că Hristos le-a luat pe toate acolo, pe Cruce” – a explicat, la pornirea din Piaţa Unirii, ierarhul de Cluj-Gherla, PS Florentin.

Drumul urmării lui Isus a fost parcurs apoi în meditaţie, pe traseul stabilit. La întrarea în catedrală, după ce mici cruci de hârtie (simbolul păcatelor fiecăruia, răscumpărate) au fost fixate, de către fiecare credincios, pe crucea mare de lemn ce a fost purtată în procesiune şi apoi ridicată în faţa Altarului, a fost rostită, de către tineri, rugăciunea Calea Crucii a Milostivirii.

În încheiere, pr. Ioan Mătieş, vicar cu laicii şi coordonator al acestui eveniment, a spus: „Să mulţumim lui Dumnezeu pentru acest moment în care ne-am reamintit de gestul suprem de iubire al Fiului lui Dumnezeu, purtarea Crucii, Patimile şi moartea Sa, pentru ca, apoi, să treacă prin moarte la viaţă şi nouă să ne dăruiască viaţa Sa. Sfântul Părinte Papa Francisc, la încheierea Anul Milostivirii (2016), a spus că milostivirea nu încetează, ci ea continuă, şi va continua până la sfârşitul veacurilor. De aceea, mulţumind lui Dumnezeu pentru marea Sa milostivire, să pătrundem în misterul acestei Săptămâni a Patimilor, în Misterul lui Hristos, care ne aduce lucrarea de iubire şi milostivire a lui Dumnezeu prin ispăşirea pe Cruce a păcatelor noastre, ca noi să avem viaţa veşnică”.

V.S.

Articole din aceeasi categorie