Busuiocul, plantă aromatică cu multiple avantaje pentru sănătate

Busuiocul se numără printre cele mai apreciate plante aromatice, care prezintă şi multe avantaje pentru sănătate. Site-ul passionsante.be, citat de AGERPRES, trece în revistă cîteva dintre ele.

Busuiocul este cunoscut pentru efectele sale antispastice, îndeosebi asupra aparatului digestiv. Este recomandat Busuiocfemeilor însărcinate şi care alăptează, pentru proprietăţile sale galactogene (care stimulează secreţia de lapte). Bogat în vitaminele A şi C, în calciu şi fosfor, are o acţiune antioxidantă care contribuie la încetinirea îmbătrînirii celulare. Uscat, busuiocul furnizează şi vitamina K, esenţială în procesul de coagulare a sîngelui.

Este cunoscut şi ca antiinflamator, antibacterian şi antiseptic. Aplicat pe piele, poate alunga ţînţarii. În plus, îi calmează pe cei neliniştiţi, stresaţi sau care suferă de insomnii.

La fel ca alte plante aromatice – coriandrul, de exemplu – , busuiocul nu trebuie fiert multă vreme fiindcă se înnegreşte şi devine amar.

Ca să îşi păstreze cît mai bine savoarea, este recomandabil să fie consumat crud – frunze sau tocat – sau să fie adăugat în mîncare chiar la sfîrşitul preparării termice.

Articole din aceeasi categorie