Bănicioiu: Scopul proiectului privind prestarea serviciilor medicale în regim privat este dispariţia plăţilor informale

Scopul proiectului care prevede că serviciile medicale ar putea fi prestate în regim privat în spitalele publice la cererea pacientului este acela de a face să dispară „plăţile informale”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, informează AGERPRES.

„Noi doar creăm posibilitatea medicului să beneficieze de infrastructura din spital pe baza unei taxe pe Nicolae-Banicioiu-2care o stabilim, iar din acele consultaţii private să-şi poată rotunji veniturile. Pentru pacientul care vine frecvent la consultaţii va exista posibilitatea să vadă specialistul fără nicio taxă. Lucrurile vor fi foarte bine reglate, modelul sistemului francez, modelul sistemului german. Scopul este să dispară plăţile informale”, a afirmat ministrul.

Servicii medicale ar putea fi prestate la cererea pacientului în regim privat în spitalele publice numai în afara orelor de program al personalului solicitat şi în afara orelor de gardă, fără a afecta activitatea de bază a spitalului (spitalizare continuă şi de zi, activitatea ambulatoriului de specialitate), precum şi programul de urgenţă din timpul gărzii, prevede o iniţiativă legislativă semnată de 102 parlamentari.

„În spitalele publice, serviciile/actele medicale la cererea pacientului, în regim privat, pot fi angajate numai de către personalul medical cu contract de muncă din spitalul public respectiv, cu excepţia cazurilor în care – la cererea şefului de secţie din spital, cu acordul directorului medical şi cu avizul favorabil al managerului – alţi medici din sistemul public său privat sunt solicitaţi să îndeplinească actul medical, în condiţiile legii”, prevede proiectul.

Vor putea să desfăşoare activitate medicală constînd din prestarea de servicii/acte medicale la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice, medicii specialişti sau medicii primari – persoane fizice independente, cabinetele medicale individuale, „societate civilă medicală”, dar şi „alte forme legale de organizare a activităţii medicale, care au în obiectul de activitate acordarea de servicii medicale”.

Proiectul precizează însă că, în spitalele publice, medicii care potrivit programării asigură serviciul de gardă în ziua respectivă nu pot acorda servicii/acte medicale la cererea pacientului. Totodată, în spitalele publice se pot efectua servicii/acte medicale acordate la cererea pacienţilor în regim privat numai în limita specialităţilor medico-chirurgicale pentru care spitalul în cauză este avizat, clasificat şi acreditat.

Astfel, serviciile medicale în regim privat vor fi facturate şi vor include suma următoarelor cheltuieli: remuneraţia personalului medical implicat direct în prestarea serviciului medical solicitat; amortizarea aparaturii şi echipamentelor, cazarea, consultaţii, investigaţii şi analize medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale, medicamente, hrana, utilităţile, inclusiv cele aferente spălării inventarului moale, eliminarea şi neutralizarea deşeurilor, documentarea fizică şi informatică, întocmirea şi arhivarea documentelor etc.

Articole din aceeasi categorie