Atelier Multidisciplinar de Filosofie şi Antropologie Medicală

Boala în romanul lui Thomas Mann: Muntele vrăjit se intitulează prezentarea Lect.dr. Florina Ilis, scriitoare şi cadru didactic la Facultatea de Istorie şi Filosofie, secţia Biblioteconomie din cadrul UBB, pe marginea căreia se vor desfăşura discuţiile la întîlnirea de miercuri, 20 iunie a.c. a Atelierului Multidisciplinar de Filosofie şi Antropologie Medicală. Acesta va avea loc de la ora 18, în clădirea Clinicii ‘’Medicala II’’, Str. Clinicilor nr. 2-4, et. II, Sala Bibliotecii.

Atelierul se desfăşoară sub egida U.M.F. ‘’Iuliu Haţieganu’’ în colaborare cu Centrul de Filosofie Aplicată de la Facultatea de Filosofie a UBB, fiind un cadru informal de discuţii multi- şi transdisciplinare, focalizate pe chestiuni considerate ca aparţinînd medicinii, dar care se află de fapt la confluenţa diferitelor specialităţi ce studiază omul (filosofia, psihologia, sociologia, antropologia, istoria, dreptul, teologia, literatura etc.). Şi care sînt rareori – sau cu prea multă precauţie – abordate în acest fel.

Iată un fragment din schiţa conferinţei:

„Am avut impresia, chiar de la început, că eşti un bolnav ales, mult mai înzestrat pentru a fi bolnav decît vărul dumitale…” Cu aceste cuvinte, rostite de către consilierul aulic Behrens, medic specialist în afecţiuni pulmonare, îşi începe Hans Castorp cariera de bolnav înzestrat la sanatoriul internaţional Berghof din Davos-Platz. Tînărul Castorp a ajuns în staţiune cu intenţia de a face o vizită de trei săptămîni vărului său Ziemssen şi a rămas şapte ani.

E mult? E puţin? Pentru a răspunde la aceste întrebări, precum şi la altele pe care le ridică uluitorul roman al lui Thomas Mann, Muntele vrăjit, va trebui să ne cazăm (cel puţin imaginar) la Berghof, împreună cu Hans Castorp, să-l însoţim pe parcursul curelor de odihnă, să participăm la cele cinci mese zilnice şi să facem conversaţie cu comesenii săi, să urmărim firul complicat al gîndurilor şi trăirilor lui Hans Castorp, să ne implicăm în dialogurile pedagogice şi filosofice ale căror teme principale preocupau întreaga societate a vremii de la începutul secolului al XX-lea. Numai atunci vom înţelege cu adevărat ce reprezintă a avea vocaţie de ‘’bolnav ales’’ pe muntele vrăjit…

Articole din aceeasi categorie