Ateii din România: puţini, tineri, educaţi, de dreapta şi intoleranţi

Ateii sînt mai intoleranţi decît majoritatea românilor faţă de aproape toate grupurile sociale în legătură cu care au fost chestionaţi: romi, sectanţi, maghiari, musulmani, evrei, săraci – reiese din cercetarea Religie şi comportament religios, realizată de Fundaţia Soros România.

Singura excepţie în acest şir de intoleranţă o reprezintă homosexualii, faţă de aceştia ateii manifestînd mai multă toleranţă decît media naţională. Rezultatele sînt surprinzătoare, cu atît mai mult cu cît în alte ţări ateii se remarcă printr-o toleranţă mult mai ridicată decît restul populaţiei – consideră autorii studiului.

Cercetarea arată că opţiunea religioasă nu influenţează gradul de toleranţă al ateilor, care replică intoleranţa grupurilor sociale din care fac parte: a tinerilor sub 30 de ani, a persoanelor cu venituri medii şi mari, a persoanelor cu educaţie superioară.

Analiza grupului ateilor/agnosticilor/persoanelor fără religie – convenţional încadrate în cadrul cercetărilor sociologice la categoria „atei” – este prima de acest fel din România, realizînd un profil complet al acestei categorii pe trei dimensiuni: profil socio-demografic, opţiuni politice şi gradul de toleranţă.

Studiul relevă că nu doar în ceea ce priveşte gradul de toleranţă ateii întrec media naţională, ci şi în ceea ce priveşte interesul scăzut pentru politică: 66% dintre atei, faţă de 57% eşantionul naţional, declară că sînt puţin şi foarte puţin interesaţi de politică.

Ca şi poziţionare ideologică, ateii se autodeclară în mod egal de dreapta şi de stînga, cea mai mare parte a lor, 56%, aşezîndu-se la centrul liniei ideologice. 8% dintre ei afirmă că preferă politicile economice de stînga, în timp ce politicile economice de dreapta atrag 47% dintre atei. Pe de altă parte, ateii replică fidel opţiunile electorale ale eşantionului naţional, chiar şi în ceea ce priveşte opţiuni precum partide populist-naţionaliste.

Conform studiului, profilul socio-demografic al ateilor arată că sînt un grup foarte tînăr şi cu un nivel de educaţie simţitor mai ridicat decît media naţională: 53% dintre atei au sub 30 de ani, iar 33% dintre ei au absolvit studii superioare.

Din punctul de vedere al veniturilor, ateii stau mai bine decît media românilor; 85% dintre ei declară că au cîştiguri lunare de cel puţin 900 lei, faţă de 69% dintre români care au un venit similar; iar 10% dintre respondenţi au indicat venituri de minim 4000 lei lunar, în timp ce, pentru acelaşi nivel de cîştiguri, procentul naţional este de 2%.

Ateii sînt mai greu de găsit în Moldova şi mai uşor în Muntenia. 59% dintre aceştia locuiesc în Bucureşti sau în alte oraşe mari şi foarte mari – mai relevă studiul.

Cercetarea „Religie şi comportament religios” a fost realizată de o echipă de sociologi compusă din Raluca Popescu, Mirel Paladă şi Claudiu Tufiş, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, în cadrul programului Studii Electorale Româneşti al Fundaţiei Soros.

Articole din aceeasi categorie