Asociaţia de Podiatrie va deveni membru al Federaţiei Internaţionale a Podiatrilor în 2016

• Dezvoltarea podiatriei în România – susţinută de instituţii de referinţă din domeniul Podiatriei mondiale •

Asociaţia de Podiatrie va deveni membru al Federaţiei Internaţionale a Podiatrilor (IPF)FIP) în cursul anului 2016, România, urmînd să fie astfel reprezentată în cadrul organizaţiei care în prezent numără 29 de ţări membre la nivel mondial. Primirea Asociaţiei în cadrul Federaţiei Internaţionale a Podiatrilor a fost discutată de dr. Norina Alinta Gîvan, Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, în timpul unei întrevederi cu Caroline Teugels, Director Executiv al FIP)IPF, cu ocazia Conferinţei Anuale a Colegiului de Podiatrie ediţia 2015 – 19-21 noiembrie 2015, Harrogate, Marea Britanie.

Susţinerea Asociaţiei de Podiatrie în demersurile sale de dezvoltare a competenţei, specializării şi meseriei de podiatru în România a fost oferită şi de către Colegiul de Podiatrie din Londra şi de către Societatea de Chiropodie şi Podiatrie (SoCaP). Dave Dunning, Preşedintele Consiliul Societăţii de Chiropodie şi Podiatrie (SoCaP) şi Preşedintele Consiliului de Conducere al Colegiului de Podiatrie (Londra, Marea Britanie) şi Joanna Brown, Director Executiv SoCaP şi-au arătat deschiderea în a sprijini Asociaţia de Podiatrie în programele educaţionale pe care urmează să le implementeze în România. Colaborarea cu instituţiile britanice se va traduce printr-un aport informaţional din partea unor cadre didactice cu experienţă în domeniul podiatriei şi, totodată, de organizare, din punct de vedere al structurării programelor educaţionale, inclusiv în perspectiva unei viitoare cooperări a Asociaţiei de Podiatrie cu Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca.

„În procesul de formare a specialiştilor în podiatrie şi de creare a acestei meserii în România, experienţa internaţională este determinantă. Disponibilitatea pe care au arătat-o instituţii precum Colegiul de Podiatrie din Londra, Societatea de Chiropodie şi Podiatrie în ceea ce priveşte susţinerea Asociaţiei de Podiatrie în implementarea programelor educaţionale de podiatrie în România, prin oferirea de sprijin academic, din partea unor specialişti cu expertiză, precum şi includerea Asociaţiei de Podiatrie ca membru în Federaţia Internaţională a Podiatrilor înseamnă o oportunitate pentru ca dezvoltarea podiatriei în România să fie una care să respecte cele mai înalte standarde profesionale”, a declarat dr. Norina Alinta Gîvan, Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie.

În elaborarea programelor educaţionale şi de formare a specialiştilor podiatri în România, Asociaţia de Podiatrie va putea folosi TRIEPodD-UK – un program integrat de îngrijire a piciorului diabetic, considerat ghidul podiatrului în abordarea piciorului diabetic în Marea Britanie. Programul a fost creat în 2012 în urma colaborării dintre FIP, SoCaP şi specialiştii TRIEPodD-UK pentru a standardiza competenţele clinice de care este nevoie în îngrijirea piciorului diabetic, devenind un instrument de referinţă în evaluarea competenţelor profesionale ale practicienilor în domeniul podiatriei.

În prezent, peste 100.000 de specialişti din 19 ţări din lume practică podiatria, 13.000 dintre aceştia fiind în Anglia. Dezvoltarea acestei specialităţi medicale în România a început în aprilie 2015, odată cu înfiinţarea Asociaţiei de Podiatrie. Asociaţia de Podiatrie îşi propune extinderea podiatriei şi în România, pentru crearea competenţei şi a specializării în podiatrie în rîndul asistenţilor medicali, precum şi a creării meseriei de podiatru.

Articole din aceeasi categorie