Asociația de Podiatrie atrage atenția asupra îngrijirii corecte a piciorului

De Ziua Internațională a Podiatriei, 8 octombrie, specialiștii în îngrijirea piciorului au tras un nou semnal de alarmă asupra importanței îngrijirii corecte a piciorului, făcute de profesioniști. Campania globală de informare a fost organizată de Federația Internațională a Podiatrilor (FIP). În România, Asociația de Podiatrie a preluat ștafeta și mesajele FIP.

„Este foarte important să ne îngrijim corect picioarele și să fim atenți la primele semnale de alarmă care vin din partea lor. Îngrijirea picioarelor este esențială cu atât mai mult pentru persoanele cu diabet, pentru descoperirea din timp și tratamentul adecvat al neuropatiei diabetice, reducerea riscului de apariție a ulcerațiilor și reducerea numărului de amputații”, a declarat conf. dr. Ioan Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie.

Potrivit studiilor medicale, diabetul poate duce la complicații majore ale picioarelor. În România sunt efectuate în fiecare zi, în medie, 14 amputații survenite în urma complicațiilor cauzate de diabet. În fiecare an, în țara noastră se efectuează peste 5.000 de amputații la nivelul picioarelor din cauza diabetului zaharat. Aproape două milioane de români cu vârsta între 20 și 79 de ani suferă de diabet, potrivit Studiului Epidemiologic PREDATORR și datelor publicate de Federația Internațională de Diabet.

Asociația de Podiatrie desfășoară constant programe de informare a publicului și cursuri de specializare adresate personalului medical. „Sănătatea picioarelor este deosebit de importantă pentru persoanele care suferă de diabet. Această afecțiune poate reduce fluxul de sânge către picioare și poate afecta nervii de la nivelul picioarelor. Acest lucru poate însemna că accidentările survenite la nivelul picioarelor sunt nerecunoscute, se vindecă foarte încet, iar ulcerațiile apărute la picioare pot trece neobservate. Persoanele cu diabet trebuie să meargă la un control de sănătate a piciorului cel puțin o dată pe an”, declară Norina Gâvan, președintele onorific al Asociației de Podiatrie.

Pentru 2018, cel mai ambițios program al asociației este Programul educațional pentru actualizarea pregătirii profesionale a medicilor de familie în domeniul neuropatiei și al piciorului diabetic – UNITED („Unique Diabetic Neuropathy and Diabetic Foot Education”), dezvoltat în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei. Programul, care se desfășoară sub egida DFoot International, a început în februarie 2018, cu un curs de formare profesională a 25 de medici de familie – formatori în managementul neuropatiei diabetice și al piciorului diabetic. Ulterior, pe tot parcursul anului, aceștia instruiesc alți medici de familie, atelierele fiind acreditate de Colegiul Medicilor din România. Programul UNITED este planificat să continue până în anul 2020.

Articole din aceeasi categorie