Arhimandritul şi duhovnicul Mănăstirii Rohia, înmormîntat în prezenţa a mii de credincioşi

Aproape 1.000 de creştini din judeţele Maramureş, Satu Mare şi Sălaj au participat, vineri, la slujba de înmormîntare a duhovnicului Mănăstirii Sf. Ana-Rohia, părintele arhimandrit Serafim Man. Arhimandritul Serafim Man ( 78 de ani) a trecut la cele veşnice în noapte de luni spre marţi, în urma unei îndelungate suferinţe trupeşti.

Parintele-Serafim-ManPreşedintele României, Traian Băsescu s-a recules în semn de respect, joi, la catafalcului părintelui Serafim.

Arhimandritul SERAFIM (Ştefan) Man, s-a născut la 27 noiembrie 1935, în satul Boiereni, de lîngă Rohia. La vîrsta de 17 ani, la 23 noiembrie 1952 a intrat în obştea mănăstirii Rohia, fiind primit de către stareţul Justinian Chira, actualul Arhiepiscop al Maramureşului şi Sătmarului.

După un noviciat de trei ani, la 20 iulie 1955 a fost tuns în monahism primind numele de Serafim. În martie 1957 a fost hirotonit ierodiacon apoi ieromonah slujind la mănăstire pînă în anul 1959. Din anul 1959, după Decretul 410, pînă în 1971 a slujit ca preot în parohiile Cupşeni, Băiuţ şi Costeni. În 1971 a revenit la mănăstirea de metanie, iar în anul 1973 a fost numit stareţ al mănăstirii Rohia. A condus mănăstirea pînă în 1984 cînd, din motive de sănătate (cancer la gît) s-a retras. Preacuvioşia Sa a fost cel care, în anul 1980, l-a primit pe Nicolae Steinhardt în obştea Mănăstirii şi l-a călugărit.

Părintele Serafim Man a absolvit Seminarul Teologic din Cluj – Napoca şi a fost licenţiat al Institutul Teologic Universitar din Sibiu, promoţia 1979. În 6 decembrie 1973, de sărbătoarea Sfîntului Nicolae, a fost hirotesit Protosinghel, iar la 15 august 1982, de hramul mănăstirii, a fost ridicat la rangul de Arhimandrit. La 27 decembrie 2012, de sărbătoarea Sfîntului Mc. şi Arhid.Stefan Preasfinţitul Părinte Episcop Justin Sigheteanul i-a acordat în semn de preţuire şi respect ‘Crucea Voievodală Maramureşana’.

De sărbătoarea Sfîntului Arhidiacon Ştefan, numele sfîntului pe care l-a primit la botez, a fost ultima dată cînd a slujit Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie şi în noiembrie 2010, la împlinirea vîrstei de 75 de ani, a primit titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Tîrgu Lăpuş.

Duminică, 10 februarie s-a mărturisit şi împărtăşit şi apoi după ani de suferinţă, s-a stins ca o lumînare ce a ars cu credinţă jertfelnică, cu dragoste faţă de Dumnezeu, de mănăstire şi de tot poporul cel dreptcredincios, s-a mutat la Hristos Domnul şi la Maica Domnului pe care a cinstit-O si iubit atît de mult.

Părintele Serafim Man a iubit biserica, rugăciunea, Sfînta Liturghie. După ce a fost hirotonit a slujit timp de trei ani neîntrerupt şi, după aceea, iubirea şi bucuria cea mai mare era slujirea Sfintei Liturghii şi a Sfîntului Maslu. A fost duhovnicul monahilor şi monahiilor de la mănăstirile: Rohia, Rohiiţa, Lăpuşul Românesc, Caşiel, Habra, Breaza, a sutelor de preoţi şi a credincioşilor din toată ţara, dar, mai ales, a Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian care s-a mărturisit la Preacuvioşia sa în urma cu şapte zile de trecere la cele veşnice.

Cu timp şi fără timp, în plină zi şi în miez de noapte a fost la dispoziţia credincioşilor, tuturor dîndu-le cuvînt de mîngîiere şi întărire în credinţă, exemplu al minunii lui Dumnezeu fiind însuşi Preacuvioşia sa mărturie despre modul cum Dumnezeu l-a vindecat de cumplita boală de care a suferit şi l-a ţinut în viaţă 30 de ani.

A publicat opt cărţi de învăţătură creştină şi numeroase articole în revista Telegraful Român din Sibiu.

Arhimandritul Serafim Man s-a preocupat mereu de îmbunătăţirea stării patrimoniale şi materiale a mănăstirii Rohia. Dintre realizările sale amintim: construirea “Casei cu Paraclis”, “Casei Poetului”, “Altarului de vara”, aducţiunea apei la mănăstire, introducerea curentului electric, construirea drumului de acces la mănăstire, zidurile de susţinere din incinta mănăstirii etc. A condus lucrările şi a lucrat efectiv cu mîinile şi braţele Preacuvioşiei Sale la toate acestea.

Înmormîntarea Arhimandritului Serafim Man a avut loc, în biserica Mănăstirii Sfînta Ana Rohia, Liturghia fiind oficiată de către Preasfinţitul Justin Sigheteanul -ucenicul Arhimandritului Serafim Man, respectînd slujba după rînduiala înmormîntării monahilor.

Articole din aceeasi categorie