Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti: „Nu” legalizării parteneriatelor civile; Respect, compasiune şi delicateţe faţă de persoanele homosexuale

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti se declară împotriva legalizării parteneriatelor civile, arătînd însă, în acelaşi timp, într-un comunicat remis marţi AGERPRES, că învăţătura Bisericii Catolice îndeamnă la „respect, compasiune şi delicateţe faţă de persoanele homosexuale”.

Reacţia arhiepiscopiei menţionate survine „în urma materialelor apărute în presă despre o aşa-zisă Arhidieceza-2poziţie a Bisericii Catolice faţă de persoanele homosexuale, în contextul dezbaterii lansate în spaţiul public pe marginea propunerii legislative privind reglementarea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex”.

„Învăţătura Bisericii Catolice (Catehismul Bisericii Catolice) îndeamnă la respect, compasiune şi delicateţe faţă de persoanele homosexuale. Papa Francisc, într-un interviu, a afirmat: «În timpul zborului de întoarcere de la Rio de Janeiro am spus că, dacă o persoană homosexuală este de bunăvoinţă şi e în căutarea lui Dumnezeu, eu nu sunt măsură să o judec. Spunînd aceasta, am spus ceea ce spune Catehismul»”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit acestuia, Biserica Catolică „nu este împotriva garantării drepturilor civile ale cetăţenilor homosexuali, însă consideră că aceste drepturi pot fi garantate şi fără legalizarea parteneriatului civil, prin care se doreşte de fapt echivalarea acestuia cu căsătoria şi implicit cu familia naturală, întemeiată pe uniunea dintre un bărbat şi o femeie”.

„Opunîndu-se legalizării parteneriatelor civile, Biserica Catolică nu vrea să impună o gîndire proprie, ci să salvgardeze o realitate naturală care nu este impusă de vreo religie, ci de natura însăşi”, precizează sursa citată.

Comunicatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti îl citează, de asemenea, pe Suveranul Pontif care atrăgea atenţia asupra ameninţării la care este supusă familia. „Papa Francisc spunea recent în timpul călătoriei sale în Filipine (ianuarie 2015): «Să fim atenţi la noile colonizări ideologice. Există colonizări ideologice care caută să distrugă familia. (…) Ca familii, trebuie să fim foarte puternici, să spunem ‘nu’ oricărei încercări de colonizare ideologică a familiei. (…) Familia este, de asemenea, ameninţată de tot mai multe încercări din partea unora de a redefini însăşi instituţia căsătoriei prin intermediul relativismului, al culturii efemerului, al unei lipse de deschidere faţă de viaţă»”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Papa a mai spus că „orice ameninţare la adresa familiei este o ameninţare faţă de societate însăşi”, iar „viitorul acesteia trece prin familie’, îndemnîndu-i, totodată, pe catolici să ocrotească familiile lor, întrucît „familia este cea mai mare comoară a unei naţiuni”.

În finalul comunicatului transmis marţi AGERPRES, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti conchide că „poziţia Bisericii Catolice în această privinţă nu diferă de cea a Bisericii Ortodoxe Române”.

Patriarhia Română a solicitat luni Camerei Deputaţilor, cameră decizională, „să respingă şi de această dată” propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil, întrucît constituie „un atentat la valoarea permanentă a familiei şi la identitatea acesteia”.

Pe 31 martie, senatorii au respins propunerea legislativă a deputatului independent Remus Cernea privind reglementarea parteneriatului civil. Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a votat, în calitate de primă Cameră sesizată, raportul de respingere, cu 49 de voturi pentru, opt voturi împotrivă şi trei abţineri.

Propunerea legislativă stipulează că parteneriatul civil este „un contract încheiat, fără niciun fel de discriminare, între două persoane care decid să convieţuiască în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc şi a egalităţii în drepturi”. Camera Deputaţilor se va pronunţa asupra propunerii în calitate de for decizional.

Articole din aceeasi categorie