Arafat: Termometrul digital nu implantează cipuri, nu face poze și nu ia CNP-ul persoanei

Termometrul digital nu înregistrează date personale, nu implantează cipuri, nu face poze și nu ia CNP-ul, numele și adresa persoanei. Acesta afișează doar temperatura și poate fi utilizat de personal nemedical instruit în utilizarea unui astfel de dispozitiv – a scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

În respectiva postare, secretarul de stat amintește că măsurarea temperaturii la distanță se practică în aeroporturi prin sisteme de scanare în masă, prin care „se identifică persoanele cu febră după poza acestora”. „Mai multe țări, inclusiv România,  au astfel de sisteme la sosire și în unele situații chiar și la îmbarcare, ele fiind activate când există un risc asupra sănătății publice” – explică Arafat.

Cât privește măsurarea individuală a temperaturii, care se face de la o distanță de câțiva centimetri, folosind termometre digitale, la intrarea în spațiile cu risc de transmitere a virusului SARS-COV 2 de către persoanele simptomatice sau asimptomatice către persoanele sănătoase, Arafat precizează că, în acest mod, se poate identifica o persoană simptomatică, „iar pentru a se proteja față de persoanele asimptomatice, portul măștii este obligatoriu”.

„Într-o societate unde există un risc de transmitere a unei boli și unde există persoane vulnerabile care pot chiar muri dacă se infectează cu virusul care cauzează boala respectivă, măsurile de prevenire și combatere trebuie respectate de toți membri societății pe durata existenței riscului respectiv. Astfel de măsuri nu sunt pe viață. Ele sunt necesare la acest moment, fiind inclusiv măsuri descurajatoare pentru cei care, fiind simptomatici, sunt dispuși să intre în spațiile închise pentru a-și rezolva problemele personale, riscând viața altora. În concluzie, dacă nu vrei să ți se măsoare temperatura, este dreptul tău, dar nu mai intri în spațiul respectiv, pentru că este dreptul comunității și al angajaților care lucrează în spațiul respectiv să se protejeze” – spune Arafat.

Reacția secretarului de stat vine ca urmare a unei noi „teme false de dezbinare și de minimalizare a efectelor și riscului virusului SARS-COV 2”, generate de măsurarea temperaturii la intrarea în spațiile publice închise, magazine și în clădirile instituțiilor publice sau ale operatorilor economici.

Regula măsurării temperaturii la intrarea în aceste spații, pe perioada stării de alertă,  a generat până acum numeroase controverse, atât în ce privește legalitatea și corectitudinea, cât și eficiența.

M. T.

Articole din aceeasi categorie