Aproape 932.000 de români sunt diagnosticaţi cu depresie

Aproximativ 5% din populaţia României suferă de o formă de tulburare depresivă (diagnosticată, aflată sub tratament), arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Pe plan mondial, depresia afectează 322 de milioane de persoane. Altfel spus, echivalentul a 4,4% din populaţia globală se confruntă cu această problemă de sănătate mintală, care trebuie conştientizată şi controlată, prin îngrijire de specialitate. Numărul persoanelor cu depresie se află în creştere, în special în ţările slab dezvoltate – se arată într-un comunicat al Organizaţiei Mondială a Sănătăţii – Biroul pentru România, remis presei cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, marcată anual în 7 aprilie, tema de anul acesta  anul acesta fiind depresia.

Din 2005, până în 2015, prevalenţa depresiei a crescut în lume cu 18,4%. Depresia este mai răspândită în rândul femeilor 07decât în rândul bărbaţilor, afirmă specialiştii. Prevalenţa depresiei variază, pe plan global, şi în funcţie de vârstă, depăşind 7,5% în rândul femeilor care au între 55-74 de ani şi situându-se peste 5,5% în rândul bărbaţilor din aceeaşi categorie de vârstă. Depresia apare însă şi la persoane tinere, inclusiv la copii şi la adolescenţi sub 15 ani, dar prevalenţa este mult mai scăzută în cazul acestora.

Riscul de a suferi de depresie este amplificat de factori precum: sărăcia, lipsa unui loc de muncă, evenimente triste din viaţă, precum decesul unei persoane apropiate sau sfârşitul unei relaţii, boală fizică sau problemele asociate consumului de alcool sau de droguri, atrag atenţia experţii. Depresia are un impact major asupra populaţiei, afectând uneori exercitarea unor activităţi de zi cu zi şi având, în anumite situaţii, consecinţe devastatoare asupra relaţiilor de familie, prietenie şi chiar profesionale. În cele mai severe cazuri, depresia poate conduce la sinucidere, cea de-a doua cauză a mortalităţii în cazul tinerilor cu vârsta între 15-29 de ani, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Chiar dacă depresia poate fi tratată, ea reprezintă, încă, o povară personală, socială şi economică majoră pentru sistemele de sănătate din întreaga lume, având în vedere că există o proporţie mare a persoanelor care nu urmează un tratament, deşi acesta este eficient şi accesibil din punct de vedere financiar. Totuşi, multe persoane subestimează importanţa acestuia, iar la nivel mondial, mai puţin de 50% din populaţia afectată de depresie primeşte un tratament. Stigmatul social se asociază cu depresia, arată experţii, acesta fiind un motiv în plus care scade aderenţa la tratament.

Conform specialiştilor, informarea constantă şi programele de prevenţie pot fi eficiente în reducerea ratei depresiei, alături de programele organizate la nivel de comunitate, în şcoli, astfel încât să transmită modele de gândire pozitivă în rândul tinerilor, adolescenţilor şi persoanelor care pot fi vulnerabile în faţa depresiei.

Depresia este o boală care se tratează, la fel ca orice altă problemă de sănătate. De aceea, este esenţială conştientizarea problemei şi căutarea ajutorului de specialitate. Depresia poate fi abordată din timp şi controlată, astfel că specialiştii îi sfătuiesc pe toţi cei care observă semnele depresiei să acţioneze fără reţinere şi să se prezinte la medic. Totodată, se recomandă şi evitarea deconectării de la activităţile de zi cu zi, hobby-uri, persoane apropiate şi familie, păstrarea unor mese regulate şi respectarea orelor necesare de somn, alături de integrarea activităţilor sportive în viaţă şi evitarea alcoolului.

Semne precum tristeţea prelungită, pierderea interesului faţă de activităţile preferate, inabilitatea de a duce la bun sfârşit atribuţiile de zi cu zi, observate de-a lungul unei perioade de cel puţin două săptămâni, pot să indice apariţia depresiei, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Alte simptome ale depresiei includ: pierderea energiei, modificarea apetitului, putere redusă de concentrare, nelinişte, incapacitatea de a lua decizii, sentimentul lipsei de valoare, lipsă de speranţă şi chiar gânduri suicidale.

Articole din aceeasi categorie