Aproape 80.000 de lei – contribuția Arhiepiscopiei Clujului, din ultima săptămână, în combaterea efectelor pandemiei

De la jumătatea lunii martie și până la 10 aprilie 2020, Biserica Ortodoxă Română a investit aproape 10 milioane de lei în măsuri de sprijin pentru a combate efectele pandemiei de Covid-19: 7,15 milioane de lei până la 7 aprilie și încă 2,65 milioane lei  până în 10 aprilie. Până în prezent, contribuția totală a Bisericii Ortodoxe la ajutorarea celor greu încercați de efectele pandemiei se ridică la valoarea de 9.798. 478  lei – informează Patriarhia Română.

Prin implicarea directă a centrelor eparhiale, protoieriilor, parohiilor și mănăstirilor, ajutorul a fost oferit în mod special persoanelor vârstnice și sărace, bolnave sau cu dizabilități și celor aflați temporar în izolare sau în carantină. Pe lângă ajutorul oferit persoanelor vulnerabile, Biserica a sprijinit cu bani, echipamente și aparatură medicală spitalele din țară.

Potrivit unui „Jurnal de pandemie”, pus la dispoziția presei de Patriarhia Română, doar în perioada 6 – 10 aprilie, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a oferit ajutoare în valoare totală de 79.000 lei, din care 69.000 lei sub formă de alimente și hrană caldă și 13.000 de lei sub formă de aparatură medicală.

Arhiepiscopia Clujului oferă zilnic 450 de porții gratuite de hrană și asistență la domiciliu pentru persoanele vârstnice, bolnave sau aflate în autoizolare (prin Cantina Facultății de Teologie Ortodoxă, prin Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca și prin: Cantina „Sfântul Arhidiacon Ștefan” (tel: 0733070590); Cantina parohiei „Sfânta Treime” (tel: 0723690203); Cantina „Sfânta Mc. Filofteia” (tel: 0749404795); Cantina Fundației „Protopop Aurel Munteanu” (tel: 0364800568; 0748191670). De asemeni, pune la dispoziția autorităților 340 locuri de carantină. Nu în ultimul rând, parohia clujeană „Sf. Treime” asigură zilnic hrană caldă pentru 60 de vârstnici și bolnavi.

Mobilizarea Bisericii Ortodoxe Române este impresionantă, atât prin numărul persoanelor, al bisericilor și mânăstirilor implicate, cât și prin diversitatea ajutoarelor oferite. Merită amintite, în acest sens, câteva acțiuni – din același „Jurnal de pandemie” al Patriarhiei Române – derulate cu sprijinul atelierelor mănăstirești:

Astfel: La inițiativa Mitropolitului Ioan al Banatului, maicile de la Centrul Eparhial Timișoara au achiziționat 2 kilometri de material textil de unică folosință, din care au confecționat 1.000 de cearșafuri și aproximativ 5.000 de prosoape pentru Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” și Spitalul Județean din Timișoara ● Parohia Konstanz, din Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a trimis la Spitalul din Bârlad 2.000 de măști medicale și viziere confecționate de o familie din parohie ● Maicile de la Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul” din Lipnița (Arhiepiscopia Tomisului) au confecționat peste 100 de lenjerii pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și Spitalul din Medgidia ● Atelierul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului confecționează măști de protecție textile, dintre care 300 de bucăți au fost donate Spitalului Municipal de Urgență Roman ● Monahiile de la Mănăstirea Arad-Gai și Schitul Tămand (Arhiepiscopia Aradului) au confecționat câteva mii de măști de protecție pentru spitalele arădene și persoanele nevoiașe.

Potrivit reprezentanților Patriarhiei, inclusiv mobilizarea filantropică prin acte organizate de voluntariat într-o situație de criză sanitară cu severe urmări sociale, constituie „un exemplu de manifestare concretă a credinței și de ieșire din indiferență pentru întreaga societate românească”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie