Apel la rațiune pentru viața pacientului, lansat de Asociația Transplantaților din România

Comentariile făcute cotidian în diferite spații media, „toate cu tentă negativă asupra activității de donare, transplant și monitorizare”, afectează în primul rând șansa la o nouă viață pentru pacienții înscriși pe listele de așteptare pentru transplant – susține Asociația Transplantaților din România.

Acest lucru – se arată într-un  „Apel la rațiune pentru viața pacientului”, transmis, marți, presei – „poate fi confirmat de către medicii specialiști și coordonatorii de transplant”, și se manifestă prin aceea că „aparținătorii pacienților în moarte cerebrală, în cea mai mare parte, nu-și mai dau consimțământul pentru donare, reducând astfel șansa celor care așteaptă un transplant”.

„Datele statistice europene arătau că în 2016 România se situa pe penultimul loc ca număr de donatori la 1 milion de locuitori. Acum, în 2018, cu certitudine, suntem pe ultimul loc (și tindem să picăm și de pe acesta!!!), urmare a faptului că  anul trecut numărul donatorilor a scăzut dramatic, ajungând la cca 50% față de 2016. Poate nu întâmplător aceasta scădere a început, a continuat și continuă de când s-a adus în dezbatere publică activitatea de la ICUTR Cluj” – susține asociația.

În opinia reprezentanților asociației, la dezbaterile pe tema transplantului ar trebui să participe medicii specialiști, dar și pacienți beneficiari de transplant, „pentru ca informația transmisă să fie corectă și completă”. În același timp, susțin aceștia, „mesajele ar trebui să prezinte și partea pozitivă a activității: beneficiile activității de transplant, caracterul legal și benefic al actului donării, nevoia și importanța donării pentru salvarea de vieți”.

„Prezentarea continuă și repetată DOAR de informație negativă, apărută în diferite medii jurnalistice, determină, pe de o parte, publicul să nu mai fie de acord cu donarea, iar pe de altă afectează prestigiul întregului corp medical și performanțele medicale obținute în decursul anilor (unele în premieră). În plus, induce și neîncredere în rândul pacienților, pentru a se mai înscrie pe listele de așteptare în vederea efectuării unui transplant. Încrederea se câștigă greu și se pierde repede. Efectul pozitiv generat de o sută de știri reale despre transplanturi reușite poate fi anulat de o singură informație negativă” – se arată în Apelul Asociației Transplantaților din România.

În același document, reprezentanții asociației își exprimă dorința ca „organele competente să investigheze și să probeze orice încălcare a legii în materie, cei care au dovezi, probe, să le prezinte celor în drept pentru a se clarifica acuzele vehiculate în spațiul public, iar activitatea de transplant să se înscrie într-un ritm normal, în concordanță cu nevoile pacienților”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie