Anca Baculea (ANT): Medicul clujean Andrei Leşan, numit director adjunct al agenţiei

Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, Alexandra Anca Baculea, a declarat, sâmbătă, că medicul clujean Andrei Leşan este noul director adjunct al instituţiei, informează AGERPRES.

Şefa Agenţiei Naţionale de Transplant a răspuns jurnaliştilor că decizia numirii medicului Andrei Leşan în funcţia de director interimar a fost luată din cauza disfuncţionalităţilor apărute după prelevarea de organe de la o persoană aflată în moarte cerebrală la Spitalul Judeţean Bacău. În timpul intervenţiei s-au prelevat doar rinichii, corneea, ficatul, ţesut osos şi tendoane, deşi medicii aveau acordul să preleveze şi inima, plămânii şi pielea.

„A fost această disfuncţionalitate care m-a determinat să iau anumite decizii. Să sperăm că nu vom mai avea aceste probleme în privinţa coordonării la nivel naţional şi alocării organelor. În momentul de faţă, în ANT postul de director adjunct este vacant. Directorul adjunct are ca şi atribuţie această coordonare naţională, motiv pentru care după cazul de la Bacău am decis ca această atribuţie să îi revină singurului coordonator regional numit prin ordin de ministru, conform legislaţiei, doctorului Andrei Leşan. (…) Alături de dr Leşan vom prelua şi reorganiza Agenţia Naţională de Transplant. A fost nevoie de o perioadă de acomodare, dar a fost momentul, mai ales că a intervenit în acest caz, în care să iau o decizie în acest sens”, a declarat directorul ANT.

Alexandra Anca Baculea a afirmat totodată că în acest caz de la Bacău „singura problemă majoră a fost lipsa de informare a Agenţiei Naţionale de Transplant cu privire la existenţa acelui donator aflat în moarte cerebrală”. „Discutând despre cazul de la Bacău, în acel moment prof.dr Horaţiu Suciu efectua la Târgu Mureş un transplant cardiac la un copil. Dacă s-ar fi pus în discuţie să se mai facă un transplant cardiac, nu exista personal suficient pentru a efectua două asemenea intervenţii chirurgicale. Mai mult, în îngrijirea post operatorie normativul personalului medical mediu nu este unul suficient în acest moment. E nevoie de două asistente care să stea la patul pacientului şi nu de o asistentă la nu ştiu câte paturi. În sistemul medical aceasta este o problemă majoră, nu sunt suficiente cadre medicale”, a mai spus directorul Agenţiei Naţionale de Transplant.

Conform declaraţiilor sale, coordonarea naţională s-a operaţionalizat de Ambulanţa Bucureşti. „Nu este tocmai în regulă atâta timp cât autoritatea competentă este Agenţia Naţională de Transplant. Dată fiind această situaţie, cumva ANT a fost scurt circuitată. Ceea ce nu este în regulă”, a mai declarat directorul ANT.

Articole din aceeasi categorie