AFECŢIUNI REUMATICE (I)

img_20161106_160333    Bolile reumatice sunt boli inflamatorii acute sau cronice, dureroase ale oaselor, articulaţiilor, tendoanelor, ligamentelor şi muşchilor,  dar uneori afectează şi organele interne (inima, plamâni, rinichi).
Putem să le clasificăm în boli reumatice acute care sunt produse de infecţii (artrita, spondilita, poliartrita) şi boli reumatice degenerative care apar cu vârsta înaintată prin degradarea progresiva a articulaţiilor, cartilagiilor, oaselor, apariţia ciocurilor osoase (artroza, coxartroza, gonardoza). Bolile reumatice acute pot să apară şi la copii şi la tineri.
Infecţiile de dinţi netratate pot duce la migrarea germenului patogen în sânge şi poate ajunge la articulaţii unde se localizează şi produce durere şi inflamaţie. Streptococul beta hemolitic care se localizează în faringe, amigdale poate de asemenea să ajungă în articulaţie şi să producă artrita. Infecţiile sunt în mare legătură cu sistemul imunitar.
Cele mai răspândite boli reumatice sunt: artrita reumatoidă, osteoartrita, lupus eritematos sistemic, tendinita, bursita, fibromialgia, mai rar sclerodermia.
Semnele caracteristice infecţiei artritice sunt: durerea, inflamaţia, rigiditatea, căldura.
Artrita reumatoidă este o boală autoimună când sistemul imunitar îşi atacă propriile ţesuturi. Este o boală inflamatorie cronică care afectează mucoasele articulaţiilor mici de la mâini şi picioare. Poate duce la deformări ale articulaţiei şi leziuni osoase. Este prezentă mai mult între vârstele 40 – 60 ani.
Artritele nu sunt o consecinţă inevitabilă a îmbătrânirii şi pot fi prevenite dacă se elimină factorii care duc la apariţia lor şi dacă alimentaţia noastră conţine nutrienţi esenţiali cum sunt cei pe care îi vom prezenta mai jos.
De ce apar artritele? Iată care sunt factorii care duc la apariţia lor:
– slaba lubrifiere a articulaţiilor: lichidul sinovial trebuie să se menţină fluid pentru a-şi îndeplini funcţia de lubrifiant. Suprasolicitarea articulaţiilor şi dezechilibrele alimentare duc la distrugerea cartilajelor. Lichidul sinovial devine mai puţin lubrifiant determinând pierderea unor componenţi importanţi din cartilaje şi oase. Osul devine neregulat, zgrunţuros, apar osteofite. Toate acestea vor determina apariţia inflamaţiei care împiedică mişcările normale ale oaselor în articulaţie, rigiditate şi durere; suplimente alimentare care conţin acid hialuronic poate să refacă lichidul sinovial (suplimentul alimentar Artro Hyp Ha);
  – dezechilibrul hormonal: o serie de hormoni controlează echilibrul calciului în organism. Dacă se pierde acest echilibru oasele şi articulaţiile devin poroase, predispuse la uzură şi fracturi, iar calciul se depozitează în ţesuturile moi, cauzând dureri musculare (suplimentele alimentare pe bază de Fructoborat de calciu);
– alergii şi sensibilităţi: aproape toate persoanele cu artrite şi poliartrite reumatoide au alergii alimentare, în special la gluten şi lactate sau alergii chimice, la gazele de eşapament, benzină etc.;
– radicalii liberi: dacă sistemul imunitar nu funcţionează corespunzător (cum e cazul poliartritei reumatoide) se vor produce prea mulţi radicali liberi care pot leza ţesuturile din jurul articulaţiilor. De aceea, un consum suficient de antioxidanţi de calitate, naturali, este absolut necesar;
– infecţiile: orice infecţie, fie virală sau bacteriană slăbeşte sistemul imunitar care controlează orice inflamaţie din organism. Există bacterii şi virusuri care se localizează în articulaţii afectându-le, şi reapar atunci când sistemul imunitar e slăbit. De aceea, este absolut necesar să ne întărim imunitatea folosind produse imunostimulente naturale;
    – luxaţii şi deformări ale oaselor: orice luxaţie sau deformare osoasă sau articulară creşte riscul dezvoltării artritei. Dacă artrita s-a instalat deja, exerciţiile fizice ajută la reducerea durerii şi a rigidităţii articulaţiilor;
      – starea psihică: starea de mânie, frică, îngrijorare sau tensiune nervoasă duce la apariţia artritelor;
– dieta alimentară neechilibrată, săracă în nutrienţi importanţi pentru sănătate, abuzul de zahăr rafinat, grăsimi şi proteine, deficitul de calciu, magneziu, vitamina C, bor, acizi graşi esenţiali Omega 3 etc. din alimentaţie.
Guta este considerată tot o boală reumatică, o formă de artrită cu accese de durere a articulaţiilor, în special la baza degetului mare. Constă în creşterea acidului uric în sânge (uremie), care se depune la nivelul articulaţiilor sau rinichilor.

Articole din aceeasi categorie