Acţiuni social-caritabile şi activităţi pastoral-misionare la Biserica Parohială Dej II

La fel ca în fiecare an, în perioada Postului, Biserica Parohială „Adormirea Maicii Domnului“ Dej II, şi-a intensificat activităţile pastoral misionare atît prin slujbele specifice acestei perioade, cît şi prin acţiunile sociale îndreptate spre comunitate. Acţiuni la care au participat în număr mare copiii, tinerii şi adulţii parohiei.

Prima acţiune a constat într-un ajutor financiar acordat pentru doi tineri dejeni bolnavi, în timp ce Actiuni-caritabile-1următoarea s-a desfăşurat în sîmbăta Floriilor, cînd tinerele din Comitetul Parohial, ajutate de senioarele comitetului, au organizat o masă comună pentru 80 de persoane bolnave, internate la secţia de psihiatrie a Spitalului Municipal Dej. Acţiune care a adus bucurie şi seninătate în sufletele acestora. De asemenea, au fost distribuite familiilor nevoiaşe de pe raza parohiei 50 de pachete constînd în alimente de bază (făină, zahăr, orez şi ulei), pentru acel minim necesar pentru masa Sfintei Sărbători de Paşti.

Începînd de luni, odată cu programul săptămîna „Şcoala Altfel” care coincide cu Săptămîna Patimilor, biserica a fost vizitată de mai multe grupuri de copii şi elevi de la Şcoala Gimnazială Nr.1, Şcoala Actiuni-caritabile-3Gimnazială „Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”  şi de la gradiniţele „Junior” şi „Elpis”, însoţiţi de profesorii de religie şi educatoare. Cu acest prilej, preoţii Ioan Bolbos şi Emil Sabadâş au făcut spovedanii şi împărtăşanii şi au purtat discuţii cu elevii, îndeosebi despre problemele care-i frămînta pe tinerii de astăzi.

De altfel, între Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Şcoala Gimnazială Nr.1 Dej şi Grădiniţa „Junior” funcţionează încă de la începutul anului şcolar un parteneriat în cadrul proiectului „Copiii şi credinţa”, existînd o foarte bună colaborare cu profesoara de religie Cristina Şipoş şi educatoarea Lucia Silincă. Astfel, în cadrul acestui parteneriat s-a desfăşurat, marţi, vizita la Biserica Actiuni-caritabile-2Parohială, unde elevii şi preşcolarii însoţiţi de cele două cadre didactice au spus rugăciuni şi au cîntat cîntece religioase, după care copiii au fost miruiţi şi au primit în dar iconiţe şi dulciuri.

Din discuţiile preoţilor cu cadrele didactice şi copiii a rezultat că aceste proiecte de parteneriat între Şcoală şi Biserică sînt necesare şi benefice, întrucît contribuie la educarea noii generaţii, învăţîndu-i pe cei tineri să se comporte altruist, învăţîndu-i ca din puţinul pe care îl au, să ofere şi altora, care au mult mai puţin.

 „Şi nu e vorba doar de bani – îl citez pe părintele paroh Ioan Bolbos – ci de a-i învaţă pe copii să ofere un zîmbet unui om trist, o încurajare unei persoane bolnave sau disperate, orice gest care-i poate face o bucurie unui om în nevoie”.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie