A fost inaugurată “Promenada Inimilor” cu trasee pentru persoane cu boli cardiovasculare şi pentru cele sănătoase

Aproximativ 150 de clujeni au participat sîmbătă, în Parcul “Simion Bărnuţiu” din Cluj-Napoca, la inaugurarea “Promenadei Inimilor”, proiect lansat în ajunul Zilei Mondiale a Inimii de un colectiv de renumiţi medici, în frunte cu prof. univ. dr. Dumitru Zdrenghea, şeful secţiei de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Recuperare.

“În acest an, Ziua Mondială a Inimii promovează mişcarea. Pentru sănătatea noastră, trebuie să facem mişcare în fiecare zi. Pentru acţiunea organizată azi am fost sprijiniţi de Primăria Cluj-Napoca, de domnul primar Emil Boc care se află şi acum alături de noi, Clubul Rotary, prin Traian Strîmbu, şi Spitalul Clinic de Recuperare, prin directorul Sanda Patrichi şi colegii mei. Oferim azi, în acelaşi timp cu alte 23 de oraşe din ţară, aceste ‘Promenade ale Inimii’. Dacă parcurgem aceste circuite de cel puţin cinci ori pe săptămînă, cu o anumită viteză şi într-un anumit timp, ne menţinem sănătatea inimilor noastre un timp cît mai îndelungat”, a spus profesorul universitar, la inaugurare.

La rîndul său, medicul Sanda Patrichi le-a dorit clujenilor să folosească cu prisosinţă traseele de promenadă, unul pentru persoane cu boli cardiovasculare şi unul pentru persoane sănătoase, dornice să îşi menţină o stare generală de bine pînă la adînci bătrîneţe.

Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a evidenţiat cu acest prilej că bolile de inimă sunt cele mai răspîndite din societatea românească şi din lume şi constituie cauza principală de deces. “Investiţia în mişcare este cea mai ieftină şi cea mai benefică pe care o puteam face fiecare dintre noi pentru a preveni şi a împiedica bolile de inimă să pună stăpînire pe noi”, a spus Emil Boc, care i-a şi felicitat pe iniţiatorii proiectului.

Edilul a afirmat că tocmai s-a întors din Statele Unite le Americii de unde a cumpărat o brăţară ce măsoară cei 10.000 de paşi pe care un om trebuie să îi facă zilnic pentru a-şi menţine sănătatea. “Brăţara măsoară şi caloriile pe care le consum. Dacă nu am făcut cei 10.000 de paşi, brăţara mă atenţionează că am omis să am grijă de sănătatea mea. Recomand tuturor să facă zilnic 10.000 de paşi”, a spus Emil Boc.

Mulţumit de această informaţie, profesorul Dumitru Zdrenghea i-a oferit primarului Emil Boc “Manualul inimii”, semnat de un colectiv editorial clujean, care conţine informaţii fundamentate ştiinţific despre sănătatea inimii, prezentate într-o formă accesibilă publicului.

Un număr de 15 persoane care au străbătut traseul din Parcul “Simion Bărnuţiu” au fost premiate cu cîte un pedometru care le înregistrează numărul de paşi parcurşi zilnic.

Articole din aceeasi categorie