A cincea Unitate de Tranfuzie Sanguină a SCJU Cluj, autorizată

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj a primit autorizaţia de funcţionare pentru o a cincea Unitate de Transfuzie Sanguină (UTS). Aceasta funcţionează în cadrul Compartimentului ATI Ortopedie Traumatologie (strada Traian Moşoiu nr. 47-49). Înainte de primirea autorizaţiei de funcţionare, activitatea de testare şi recepţie fusese arondată UTS-ului din Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie III.

Conform celor anunţate, luni, de conducerea SCJU Cluj, la nivelul spitalului funcţionează, în prezent, încă transfuzie-sanguina-1patru puncte de transfuzie sanguină, la: Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie I, Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie III, Secţia Clinică Chirurgie Generală I şi Secţia Clinică Neurochirurgie. Conform autorizaţilor de funcţionare, emise de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj, UTS-urile  recepţionează şi testează sânge şi derivate sanguine, în timp ce administrarea sângelui se face pe secţiile clinice.

„În vederea obţinerii autorizaţiilor necesare, conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 607/ 2013, pe lângă amenajarea spaţiilor, au fost făcute investiţii, la sfârşitului anului 2015 şi începutului anului 2016, care au constat în dotarea UTS-urilor cu cinci încălzitoare de sânge şi plasmă, şi trei centrifuge, în valoare transfuzie-sanguina-2totală de 72.840 lei (cu TVA). Toate secţiile spitalului sunt dotate cu termostate. Spre exemplu, în cazul UST-ului din ATI I, dotările de ultimă generaţie permit determinarea grupului de sânge prin trei metode diferite, iar compatibilitatea între donator şi primitor se testează la nivel de performanţă, prin testul Coombs indirect, iar în caz de necesitate se poate efectua testul Coombs direct. Există, de asemenea, frigidere şi congelatoare speciale destinate băncii de sânge, dar şi păstrării pentru şase luni a probelor de sânge de la pacienţii care au fost transfuzaţi” – precizează conducerea spitalului.

Potrivit managerului SCJU Cluj, ec. dr. Petru Şuşca, problema majoră a UTS-urilor rămâne, însă, deficitul de personal. „În afară de UTS-ul de la ATI I, unde este angajat un singur asistent medical licenţiat, celelalte UTS-uri funcţionează cu medicii şi asistenţii medicali din secţia ATI, care, pe lângă atribuţiile de pe secţiile clinice şi bloc operator, îndeplinesc şi atribuţii de UTS. Mai mult, în cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, unde potenţialul de consum de sânge este ridicat, unităţile de transfuzie sanguină se confruntă, adesea, şi cu insuficienţa donatorilor, fiind nevoie de sprijinul altor centre din regiune” – precizează managerul spitalului.

M. T.

Articole din aceeasi categorie