78 de ani de la masacrele antiromâneşti din Nord-Vestul Ardealului

Pentru românii din Ardealul de Nord-Vest sfârşitul lunii august şi luna septembrie readuce în atenţie amintiri dureroase. În această perioadă se comemorează masacrele săvârşite aici de armata horthystă după Dictatul de la Viena. În urmă cu 78 de ani, Nord-Vestul Ardealului a sângerat dureros. Sute de persoane au fost omorâte pentru simplul fapt că vorbeau limba română. Rănile de atunci continuă să sângereze şi acum.
În amintirea acelor orori şi în încercarea de crea o piedică în calea uitării, în acestă perioadă în mai multe localităţi din judeţul Cluj vor fi organizate o serie de manifestări şi evenimente ştiinţifice.
Astfel în 8 septembrie a.c., la Mureşenii de Câmpie, Federaţia Naţională a Românilor Persecutaţi Etnic „Pro Memoria 1940 -1945” (FNRPE) şi Asociaţia Teritorială a Românilor Persecutaţi, Refugiaţi, Deportaţi şi Expulzaţi din Motive Etnice vor organiza în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei simpozionul „Istoria şi Sociologia Refugiului Românesc”. Evenimentul va avea loc la Complexul Muzeal „Andrei Bojor”, în acest context urmând să fie lansate lucrările ‘’Un mileniu de rezistenţă şi luptă pentru unitatea naţională a românilor din Ardeal, secolele X-XX’’ a profesorului univ. dr. Ioan Bojan şi ‘’Pericolul românesc la început de secol XX’’, autor Zeno Milea.
La Huedin vor avea acţiuni comemorative în 10 septembrie. În acest context, Protopopiatul Ortodox din localitate şi Liceul Teoretic ‘’Octavian Goga’’ vor organiza un moment de evocare a personalităţii protopopului Aurel Munteanu, ucis în 10 septembrie 1940 alături de poliţistul Gheroghe Nicula de cercurile revanşarde locale horthyste.Totodată, în 25 octombrie, în localitatea Luna de Sus, comuna Floreşti se va sfinţi mormântul părintelui Danciu. Este vorba de preotul ortodox care în 1944 slujea în biserica de la Luna. El s-a jertfit încercând să salveze viaţa unui pilot român a cărui avion a fost lovit de un obuz. În timp ce îl ducea pe pilot spre Luna de Sus a fost schinguit şi omorât împreună cu acel pilot de trupele horthyste. ‘’Este înmormântat în curtea bisericii de la Luna de Sus şi ne-am propus să refacem acel mormânt şi să-l aducem, la un nivel de respect care se impune pentru acest om’’, a declarat pentru Făclia primarul comunei Floreşti, Horia Şulea.
Furia horthystă a lovit în toamna anului 1940 zeci de localităţi din Ardealul de Nord. La toate crimele şi holocaustul împotriva populaţiei româneşti au participat, conform unui plan comun de exterminare, Armata Regală Ungară, prin unităţi şi subunităţi dislocate în teritoriu. Judeţul Sălaj a primit primul dezlănţuirea trupelor horthyste. Aici au avut loc 436 de crime bestiale, 235 de schingiuiri şi 978 de arestări. În judeţul Someş s-au înregistrat 38 crime bestiale, iar în Bihor 151 de persoane au murit pentru că s-au născut români. La Satu Mare au fost asasinaţi 28 de români, iar 164 au fost schingiuiţi. Situaţia a fost similară şi în judeţele Trei Scaune, Ciuc, Năsăud, Odorhei şi Maramureş. În judeţul Cluj, horthyştii au trecut la masacrarea populaţiie româneşti din localităţile Huedin, Ţaga, Sucutard şi Mureşenii de Câmpie. În ultimele două localităţi, crimele asupra românilor fiind comandate de groful Wass Albert. La Huedin, “Săptămâna neagră” a început în 9 septembrie 1940, când au intrat ocupanţii în oraş. Momentul culminant al acţiunilor represive a fost atins în ziua de marţi, 10 septembrie 1940, când, după ora 12, în urma unor bătai ce au durat mai multe ore, au decedat protopopul Aurel Munteanu şi plutonierul de poliţie Gheorghe Nicola.
C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie