160 de ani de la întemeierea Eparhiei Greco-Catolice Cluj-Gherla

EpiscopiaCluj-Gherla În cadrul manifestărilor dedicate aniversării a 160 de ani de la întemeierea Eparhiei de Armenopoli-Gherla, duminică, 24 noiembie 2013 în municipiul Gherla , la Capela Greco-Catolică a „Sf.Iosif” a fost oficiată Sfînta Liturghie Arhierească, la care a participat şi PS Florentin Crihălmeanu, motiv de bucurie şi prilej de a aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru cei 160 de ani pe care i-a străbătut Eparhia de Gherla, apoi Cluj-Gherla, înfruntînd vitregia timpurilor, purtînd multor generaţii lumina credinţei în Dumnezeu.

Sutele de creştini (printre care şi foarte mulţi oaspeţi veniţi din diferite judeţe ale Transilvaniei) au pornit într-o procesiune de la primul sediu Episcopal, aflat chiar în plin centrul oraşului, la Capela „Sf. Iosif”, unde a avut loc slujba arhierească cu participarea unor înalţi ierarhi, invitaţi să se alăture bucuriei Bisericii în sărbătoare, a preoţilor din protopopiat, a numeroşilor oaspeţi şi credincioşilor eparhiei. A fost prezent şi preotul paroh al Bisericii Romano-Catolice din Gherla, Küsmödi Attila, dar a străbătut un drum destul de lung şi meşterul Gheorghe Roman, din comuna Bîrsana, judeţul Maramureş, cel care a construit mănăstirea Greco-Catolică „Sf. Anton de Padova” de pe dealul Brădet din vecinătatea municipiului.

Manifestările religioase de la Gherla au fost onorate de primarul ing. Marius Sabo, viceprimarul Ioan Neselean, preşedintele Organizaţiei Municipale PNL, Iulian Sămărtean, de consilierii Consiliului Local, un mare număr de creştini de diferite confesiuni. Acest eveniment a constituit şi sărbătoarea religioasă a întregului oraş, Gherla găzduind primul sediu episcopal, iar cel dintîi episcop al eparhiei de Gherla a fost Ioan Alexi(1854-1863). Nu întîmplător, manifestările religioase „Paşi spre Lumină”, organizate de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla s-au încheiat chiar în fostul Armenopolis, renumit centru cultural şi spiritual.

Participanţii la evenimentul de la Gherla au vizitat obiective din oraş, printre care amintim primul sediu episcopal,Academia de teologie şi Cimitirul de lîngă Penitenciar, unde se află şi monumentul dedicat foştilor deţinuţi politici, care în anii grei ai comunismului au luptat pentru libertate şi drepturile omului.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie