Zilele Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej

Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej și-a omagiat patronul spiritual săptămâna trecută, joi și vineri, printr-o serie de activități la care au participat toți profesorii și elevii școlii.

La fel ca în anii precedenți, Zilele Liceului Teoretic “Alexandru Papiu Ilarian” constituie un binevenit prilej de evaluare și autoevaluare pentru instituția dejeană care – de la obținerea atestatelor de competență în informatică și limba franceză (inclusiv bacalaureat bilingv) sau a certificatului de instructor sportiv, până la dobândirea unor temeinice cunoștințe de cultură generală – permite tuturor elevilor, în funcție de preferințe și aptitudini, să-și manifeste talentul și creativitatea în aproape orice domeniu, prin participarea la activități extracurriculare, proiecte internaționale sau activități non formale cu tradiție.

Programul celor două zile festive au fost deschise, în prezența primarului Costan Morar, viceprimarului Teodora Muncelean și a numeroșilor invitați, foști și actuali dascăli, elevi și părinți, de directorul instituției, prof. Dorina Gherman, care a prezentat oferta educațională a școlii pentru anul de învățământ 2019-2020, împreună cu o retrospectivă a principalelor evenimente care au marcat viața liceului în actualul an școlar. Retrospectiva a fost completată de un rezumat al succeselor obținute de elevii filierei vocaționale, a Clubul Sportiv Școlar și Centrului Național de Excelență Volei, succese despre care se pot scrie câteva zeci de pagini elogioase.

Festivitatea de deschidere a continuat în parcul școlii, la bustul lui Alexandru Papiu Ilarian. Precedată de un Te Deum, oficiat de protopop Ioan Buftea, evocarea vieții și activității cărturarului și omului politic, emblematic pentru destinele Transilvaniei și pentru nașterea României moderne, a fost făcută de prof. Alexandrina Almășan, momentul evocator fiind urmat de depuneri de jerbe și coroane de flori la bustul patronului spiritual al școlii. Programul zilei a mai cuprins “Bilingvul în sărbătoare”, respectiv prezentarea publică, de către elevii clasei a XI-a C (bilingv limba franceză), a proiectului interdisciplinar din cadrul probei anticipate de bacalaureat cu mențiune bilingvă francofonă (coordonatori, profesorii: Elena Peia, Mihaela Bumb, Alexandru Kiss și Bogdan Hedeșiu), precum și un concurs de matematică organizat de Universitatea Tehnică Cluj și liceele partenere. Coordonator, prof. Mirela Blaga.

Tot joi, în cadrul proiectului internațional ENO – Tree Planting Day, elevii coordonați de prof. Cornelia Platon au sărbătorit Ziua Internațională a Biodiversității (22 mai),  prin plantarea de arbuști în Parcul Păcii LAPI, aflat în curtea din spatele școlii.

 Ziua de vineri  a debutat cu „Ziua Porților Deschise”, urmată de Concursul de matematică “Leon Birnbaum”, care anul acesta s-a extins și la ciclul primar.  Așadar, concursul – care s-a desfășurat online – s-a adresat elevilor din clasele I-VIII, structura subiectelor fiind de 10 probleme, din care 4 cu grad redus de dificultate, 4 cu grad de dificultate mediu și 2 cu un grad mai ridicat de dificultate. Inițiator și coordonator al concursului, prof. Sorin Borodi.

Zilele LAPI 2019 s-au încheiat cu premierea laureaților concursului „Leon Birnbaum” și întâlnirea foștilor elevi ai școlii, care au absolvit liceul în urmă cu zece ani.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie