Cursuri și seminarii online și reguli stricte în cămine, la USAMV Cluj-Napoca

Anul universitar 2020-2021 la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca va începe în 5 octombrie 2020.

Activitățile didactice din primul semestru se vor desfășura în campusul USAMV Cluj-Napoca, în sistem hibrid, combinând activitățile desfășurate online cu cele onsite, în condițiile de respectare a regulilor de securitate sanitară prevăzută de legislația în vigoare și adaptată situației locale – au anunțat, vineri, reprezentanții universității.

Conform Hotărârii Consiliului de Administrație și a Hotărârii Senatului universității, din 21 septembrie 2020, cursurile şi seminariile se vor desfășura online, în regim de videoconferință, în timp ce laboratoarele/ lucrările practice/ proiectele se vor desfășura în sistem hibrid, online și onsite, în campus, precum și în stațiunile/ fermele universității, respectiv prin vizite de studiu și plasamente extramurale de studiu la parteneri din mediul socio-economic (ferme, stațiuni de cercetare, fabrici de procesare, clinici, laboratoare, societăți comerciale și instituții publice etc.). De asemeni, pentru a minimiza riscurile pandemice, precum și pentru a sprijini studenții, „facultățile vor consulta partenerii din mediul socio-economic și vor identifica noi parteneri, în diverse regiuni ale țării, în funcție de domiciliul studenților înmatriculați, în vederea plasamentelor de studiu”. Acestea se vor realiza/ stabili pe bază de convenții instituționale, care vor cuprinde numărul de studenți acceptați, programul de primire, activitățile practice care se vor susține, modul de supervizare al competențelor și abilităților practice acumulate, posibilități de cazare și eventualele costuri în sarcina universității.

Potrivit declarației rectorului USAMV, prof. dr. Cornel Cătoi, studenții vor avea posibilitatea de a alege între locurile de plasament oferite, dar pot face propuneri pentru alte locuri de plasament, care vor deveni oficiale doar după realizarea convenției.

„În funcție de dimensiunile laboratoarelor, facultățile au stabilit numărul maxim de studenți care pot activa în același timp în cadrul acestora. De asemenea, fiecare student va urma module de pregătire practică în campus și în cadrul plasamentelor extramurale, cu durată și alternanță hotărâte de facultăți pentru fiecare program de studiu. Situația pandemică cu care ne confruntăm ne obligă să prioritizăm siguranța studenților și a comunității academice, dar și de a face eforturi pentru a reduce la un minim posibil riscurile de infectare cu noul coronavirus atât pentru studenți și personalul întregii universități, cât și pentru familiile acestora”, a declarat prof. dr. Cornel Cătoi.

La USAMV, durata unei ore academice va fi de 50 de minute și va fi urmată de o pauză de 10 minute, în care se va asigura aerisirea spațiului, iar materialele didactice vor fi dezinfectate după fiecare utilizare. Asigurarea măștilor de protecție „intră în responsabilitatea studenților”, iar universitatea a anunțat că va asigura câte o vizieră fiecărui student și cadru didactic.

„Toate cadrele didactice și personalul administrativ din cadrul USAMV Cluj-Napoca vor purta mască de protecție sau mască și vizieră pe toată perioada în care activează în spațiile care aparțin universității și vor urma recomandările de dezinfecție și distanțare socială. Accesul în USAMV Cluj-Napoca se va face, în continuare, după aplicarea procedurilor de triaj și urmând circuitele marcate specific în fiecare clădire. Pentru asigurarea protecției împotriva virusului SARS-CoV-2, în căminele USAMV Cluj-Napoca vor fi respectate și aplicate măsurile recomandate de autoritățile naționale, iar fiecare persoană fizică va fi responsabilizată pentru a pune în aplicare măsurile de prevenție, cât și cele care trebuie urmate în cazul unor suspiciuni/ caz probabil/ caz confirmat de boală” – precizează reprezentanții universității.

Regulilor stabilite prevăd că în aceeași cameră de cămin vor sta doar studenții din aceeași grupă/ același an de studiu, iar numărul maxim de studenți cazați în cameră va fi de 2 sau 3, în funcție de norma sanitară a căminului. Purtarea măștii de protecție respiratorie va fi obligatorie în spațiile comune din cămine, iar deplasările în incinta căminului „se vor limita la strictul necesar și se vor evita aglomerările în spațiile comune (oficii, băi, lavoare)”. Sălile de lectură din cămine vor fi închise. Totodată, orice activități sociale, cu participarea a mai mult de 4 persoane, vor fi interzise în cămin, încălcarea acestei prevederi fiind urmată de evacuarea din cămin a celor implicați, în cel mult 12 ore.

Cazările studenților în căminele universității vor avea loc în intervalul 2-4 octombrie.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie