Tinerii solicită președintelui retrimiterea în Parlament a Legii privind educația sexuală

Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR) își exprimă  dezamăgirea față de decizia Curții Constituționale a României, care stipulează că legea de modificare a Legii 272/2004, care prevede înlocuirea educației sexuale cu educația sanitară (realizată doar cu acordul părintelui) se încadrează în limitele constituționalității.

În opinia reprezentanților celor trei organizații, încercarea decidenților de a limita accesul elevilor la educație sexuală reprezintă „un act iresponsabil”, având în vedere că România se află la coada clasamentului în ceea ce privește sănătatea sexuală a tinerilor și numărul mamelor adolescente.

„Potrivit datelor INS Tempo, din anul 2018, în România au devenit mame 727  de adolescente cu vârsta sub 15 ani și 18.753 cu vârsta între 15-19 ani. Dintre mamele adolescente sub 15 ani, 19 sunt la a doua naștere și una la a treia. Cât privește mamele adolescente cu vârsta între 15-19 ani, 3.929 sunt la a doua, 731 la a treia, 72 la a patra, 8 la a cincea și una la a șasea naștere. Totodată, 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România, incidență de 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. România se află pe primul loc, din țările Uniunii Europene, în ceea privește mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la  100.000 de femei)” – arată cele trei organizații.

Totodată, acestea amintesc că în multe familii din România sănătatea reproducerii nu constituie un subiect de discuție liberă, iar mai mulți elevi nu au părinți care să le poată oferi informații privind educația sexuală, astfel că informațiile pe care elevii le primesc pe această temă în cadrul unității de învățământ reprezintă „unica oportunitate de a înțelege aspecte de bază adiacente educației sexuale, precum contracepția, planificarea familială ș.a”.

Din aceste motive, cele trei organizații solicită președintelui României retrimiterea în Parlament, spre reexaminare, a legii pentru modificarea Legii nr. 272/2004.

M. T.

Articole din aceeasi categorie