Trei candidați internaționali pe un loc la UMF “Iuliu Hațieganu”

La Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca s-a înregistrat anul acesta cea mai mare concurență din ultimii 6 ani pentru locurile destinate studenților internaționali: pentru cele cele 600 de locuri oferite de universitate pentru programele de studiu în limbile franceză și engleză s-au înscris 1759 de candidați, din 90 de țări ale lumii! UMF “Iuliu Hațieganu” este universitatea cu cel mai mare număr de studenți străini din România, 43% dintre studenți provenind din țări precum Franța, Germania, Elveția, Italia, Grecia sau Maroc.

„Evaluarea candidaților în vederea admiterii s-a desfășurat printr-un concurs de evaluare a performanțelor profesionale și a realizărilor personale, în conformitate cu datele conținute în dosarul personal de aplicație. Comisia de admitere a evaluat candidații pe baza unor criterii de selecție generale, la nivel de universitate, și specifice, pentru fiecare facultate în parte. Au putut aplica cetățenii statelor membre ale UE, ale SEE, ai Confederației Elvețiene sau ai statelor terțe, care au absolvit un liceu acreditat în țara de origine, a cărui diplomă să permită accesul la studii universitare în țara respectivă și să fie recunoscută de Ministerul Educației și Cercetării din România. Competența lingvistică a candidaților a trebuit dovedită în mod obligatoriu prin existența unui certificat de competență lingvistică recunoscut internațional” – informează UMF Cluj.

Conform declarației rectorului, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, ceea ce îi atrage pe studenții străini la UMF “Iuliu Hațieganu” este calitatea actului educațional, orientat cu precădere către activitățile practice și învățământ la patul bolnavului, cu metode moderne precum „Problem-based learning” sau simularea medicală și având o curriculă dintre cele mai atractive. ”Pentru a corespunde cerințelor europene ale învățământului medical, universitatea noastră a investit constant în infrastructură și în pregătirea cadrelor didactice, prin cursuri de limbi străine susținute de experți internaționali”, declară prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu.

Facultatea de Medicină din cadrul UMF “Iuliu Hațieganu” este singura instituție de învățământ medical din România care a primit acreditarea internațională pentru calitatea educației, în urma evaluării externe realizate de Asociația Școlilor de Medicină Europene (AMSE) și Agenția pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică și Științe Naturale (ASIIN), realizată după standardele World Federation of Medical Education (WFME). „Suntem convinși că această acreditare internațională a calității educației, pe lângă diploma de calitate «Label CIDMEF» primită de la Conferința Internațională a Decanilor Facultăților de Medicină Francofone în anul 2013, au contribuit în mare măsură la numărul mare de aplicații ale studenților străini din acest an” – spune rectorul UMF Cluj.

În anul universitar 2020-2021, la UMF “Iuliu Hațieganu” vor studia 2.811 studenți străini, dintre care 1.964 la Facultatea de Medicină, 553 la Facultatea de Medicină Dentară și  294 la Facultatea de Farmacie. Cei mai mulți studenți internaționali provin din Franța, Germania, Maroc, Israel, Tunisia, Italia, Grecia și Elveția.

Date fiind condițiile epidemiologice, în primul semestru din noul an universitar, studenții din anii I și II vor studia online, iar cei din anii III, IV, V și VI va trebui să fie prezenți la Cluj-Napoca pentru a putea participa la activitățile practice, care se vor desfășura în sistem hibrid și modular. Stagiile clinice la disciplinele de specialitate vor avea loc, în parte, la patul pacientului, cu respectarea condițiilor de distanțare, în vederea asimilării abilităților practice obligatorii pentru profesia medicală.

Pentru studenții care, din motive de sănătate sau personale, nu pot participa la activitățile onsite (mai ales studenții internaționali care au restricții de călătorie), UMF Cluj a anunțat că activitățile didactice se vor desfășura numai online, cu recuperarea modulelor de activitate practică în cursul semestrului al doilea sau în cadrul practicii de vară, după o metodologie care le va fi comunicată ulterior.

“Sperăm ca și acest an universitar să fie unul de succes, chiar în condițiile deosebite impuse de contextul epidemiologic, iar orașul nostru să devină o a doua casă pentru numeroșii studenți internaționali, pe care îi așteptăm cu drag”, a transmis rectorul universității.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie