Zilele Informaticii Dejene – Ediţia a XVIII-a

La Clubul Copiilor din Dej s-a desfăşurat, în perioada 22-27 mai, cea de a XVIII-a ediţie a Concursului Regional „Zilele Informaticii Dejene”.

Organizat de instituţia gazdă, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Palatul Copiilor Cluj, Primăria Municipiului şi Centrul Cultural „Arta”, concursul (cuprins în CAERI 2017) a reunit peste 754 de lucrări de la participanţi din 20 de judeţe din ţară, plus Bucureşti (Alba, Argeş, Bihor, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman şi Vâlcea), respectiv de la 43 de unităţi de învăţământ (12 cluburi al copiilor, 6 colegii, 4 licee, 10 palate ale copiilor şi 11 şcoli gimnaziale) şi cu implicarea a 67 de cadre didactice/coordonatori. Sufletul şi animatorul acestei ediţii, ca şi a celor anterioare, de altfel, au fost profesorii Oana-Liliana Broaina, Simion Suciu şi Vasile Ţîra, directorul Clubului Copiilor din Dej.

Concursul de informatică s-a desfăşurat pe şapte secţiuni: Grafică, pe calculator şi pe hârtie; Afişe, postere şi felicitări, tot pe calculator şi pe hârtie; Poveşti ilustrate; Prezentări multimedia în Power-Point; Pagini Web; Proiecte de mediu şi Referate, din domeniile ştiinţific, tehnic, artistic, cultural. Lucrările au fost grupate pe cinci categorii de vârstă, de la preşcolari, la liceeni.

Dată fiind mulţimea lucrărilor înscrise în concurs şi calitatea foarte bună a acestora, sarcina juriului de a le selecta pe cele mai bune dintre cele foarte bune n-a fost tocmai uşoară. Aşa că, pe lângă premiile I, II, III şi menţiuni, juriul a mai acordat, suplimentar, premii speciale, premii pentru originalitate şi diplome de participare. Dintre elevii Clubului Copiilor Dej, din rândul premianţilor fac parte: Camelia Tămaş, Diana Sava, Mihai Galea, Teodora Man, Tudor Tarţa, Timea Rus şi Mureşan Denisa.

„Zilele Informaticii Dejene” s-au încheiat sâmbătă, 27 mai, cu festivitatea de premiere, la care a fost prezent primarul Costan Morar, şi care a cuprins de asemenea, vernisarea expoziţiei cu lucrări de grafică, afişe, postere şi felicitări realizate de participanţi. Tot cu acest prilej a avut loc lansarea albumului „Poveşti ilustrate”, cuprinzînd 100 de poveşti originale, scrise şi ilustrate de copii. Volumul, cu numărul unu, vine în completarea unui proiect început anii trecuţi, în cadrul căruia au mai fost realizate albumele „Copilărie fericită” şi cele având ca tematică sărbătorile de Crăciun şi de Paşti. Menţionez că albumul „Poveşti ilustrate” se alătură lansării a două culegeri de probleme, una în limbajul C++ şi una în limbajul Pascal, autorii acestora fiind elevii premiaţi pentru programare: Alexandru Man, Bogdan Pop, Raul Marton, Sergiu Szabo, Rareş Boldor, Mihai Moldovan, Noris Gavrilă, David Mureşan, Andrei Badea, Raul Balaş, Rebeca Duca, Cristina Groşan, Emanuel Pop, Ianis Bodor-Fülöp, Ianis Nagy, Mihai Ban, Răzvan Ciungan, Cristian Cîmpan şi Pany Alexandru (clasele III-VII).

Felicitări organizatorilor şi participanţilor la „Zilele Informaticii Dejene”, o competiţie care ne demonstrează la fiecare ediţie că programarea este accesibilă şi la vârste mici, reprezintând o îmbinare între logică şi matematică, dar mai ales, între muncă şi perseverenţă.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie