Volum scris de studenţi în cadrul unui proiect derulat de UBB şi Universitatea din Regensburg

Volumul intitulat “România în viziunea studenţilor din Germania – Germania în viziunea studenţilor din România”, editat în cadrul unui proiect derulat de Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) în parteneriat cu Universitatea din Regensburg (Germania), a fost lansat, marţi, la Institutul de Studii Germane al UBB.

Prorectorul UBB, prof. univ. dr. Rudolf Graef, a adresat un cuvînt de bun venit oaspeţilor din Regensburg prezenţi la acest eveniment şi a evidenţiat faptul că derularea proiectului intitulat “Tandem” s-a înscris pe linia politicilor de internaţionalizare pe care le promovează ambele instituţii de învăţămînt superior, fiind, fără îndoială, o provocare pentru cadrele didactice, dar şi pentru studenţi.

“Volumul pe care îl lansăm, azi, la Cluj-Napoca, nu este nici un ghid turistic, nici un studiu de prezentare, nici măcar de publicitate, dar face mai mult decît toate acestea la un loc”, a spus prorectorul UBB.

În luarea sa de cuvînt, directorul Colegiului “Europaeum” de la Universitatea din Regensburg, prof. univ. dr. Walter Koschmal, a arătat că volumul a fost lansat în luna decembrie 2011 la Regensburg, cu ocazia inaugurării Lectoratului Român la Universitatea din acest mare centru de studii din Germania.

“UBB a fost un partener ideal în acest proiect şi s-a şi ajuns la un rezultat ideal – acest volum ce conţine idei foarte valoroase. Dominantă într-un proiect este simetria acţiunilor pe care le au instituţiile partenere: mişcarea uneia trebuie să se sincronizeze cu a celeilalte, ceea ce s-a întîmplat între cele două universităţi. Proiectul desfăşurat la Regensburg şi Cluj-Napoca este un model de viaţă şi, totodată, de succes pe termen lung. Astfel de modele ar trebui să fie propagate în cît mai multe dintre universităţile europene, pentru că în acest mod un student dintr-o ţară se poate identifica cu problemele existente în altă ţară, ceea ce este un principiu al noii Europe”, a spus prof. univ. dr. Walter Koschmal.

La rîndul său, referent Ioana Florea de la Centrul de Cooperări Internaţionale al UBB a arătat că proiectul “Tandem” are două componente, prima derulîndu-se în luna martie, la Cluj-Napoca, timp de o săptămînă, iar cea de-a doua la Regensburg, în luna iulie.

“Prof. univ. dr. Walter Koschmal este creatorul acestui proiect, la care participă zece tineri interesaţi de cultură şi civilizaţie. Fiecare student român are un partener german. Clujeanul îl ajută, în oraşul său, pe partenerul lui să realizeze obiectivele propuse, iar la Regensburg el primeşte acelaşi sprijin din partea colegului german. Rezultatul celor două ediţii, din 2010 şi 2011, ale proiectului este acest volum bilingv, lansat azi”, a spus Ioana Florea.

La lansare au mai luat cuvîntul directorul adjunct al Institutului de Studii Germane al UBB, lect. dr. Gabriella Nora Tar, care s-a referit la traducerea eseurilor din volum, şi Lisa Unger-Fischer de la Universitatea din Regensburg, care a evidenţiat importanţa “primului volum bilingv realizat în cadrul proiectelor ‘Tandem’ la instituţia germană de învăţămînt superior”.

Apărut în excelente condiţii grafice, volumul este o culegere de eseuri în limbile română şi germană scrise de studenţii participanţi la proiect. Printre temele eseurilor scrise de clujeni despre Regensburg se numără “Diversitatea teatrului studenţesc”, “Rolul turismului”, “Anglicisme în presa studenţească”, “Înrudirea culturală a studiilor de germanistică, “Acasă este locul unde ne este familia”, “Posibilităţi de integrare pentru studenţii străini” şi “Mîncăruri şi băuturi bavareze”.

Studenţii din Regensburg au scris despre “Clujul ca sediu pentru firmele germane”, “Saşii din Transilvania din perspectiva populaţiei actuale a Transilvaniei”, “Piaţa de muncă din România”, “Festivalurile de film din Cluj-Napoca”, “Scena artistică a Clujului”, “România după aderarea la UE”, “Clujul ca centru de afaceri”, etc.

Articole din aceeasi categorie