Vereş Minola Alesia: un debut literar promiţător, la Dej

Dacă v-aţi întrebat vreodată, de unde şi cum „apare” poezia în viaţa noastră, la aceaste întrebări şi-a propus să răspundă o elevă din clasa a VI-a, secţia maghiară, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Dej.

Cu talent, cu umor, cu naivitatea lirică a vârstei, cu toate temerile şi speranţele unui copil inteligent şi sensibil aflat în pragul adolescenţei, dincolo de care copilăria va rămâne doar o amintire. O face în placheta de versuri „Mi fán terem a vers?” („De unde apare poezia?”), apărută la Editura Texte Dej, în condiţii grafice excelente, cu ilustraţiile realizate de autoarea pe care o las să se prezinte singură, cu propriile-i cuvinte tipărite pe postcoperta cărţii:

„Mă numesc Vereş Minola Alesia, trăiesc în Dej şi am 12 ani. Am o viaţă poetică: să compun versuri e ocupaţia mea preferată, în afară de citit, scris şi pictură. Primele rime jucăuşe, primele mâzgălituri mi-au fost publicate în revistele pentru copii Szivárvány şi Napsugár. Fapt cât se poate de încurajator pentru mine. Îmi plac natura, asfinţitul şi cerul înstelat, care mă inspiră de dincolo de fereastră. Atât cât se poate într-un cartier de blocuri. Îmi place şi matematica, problemele având menirea de a căli gândirea unui poet. Când un vers îmi dă târcoale, îl aştern imediat pe hârtie, apoi îl şlefuiesc până devine perfect. Altfel, sunt o persoană harnică, amabilă, dar destul de visătoare, dispusă la hoinăreli pe Lună, după cum mărturisesc versurile mele. Apreciez buna dispoziţie, glumele şi uneori pot fi foarte amuzantă. Mă bucur că cel mai frumos vis al meu, acela de a-mi citi şi voi poeziile, s-a împlinit”.

Bineînţeles, s-au bucurat alături de ea, părinţii, colegii, dascălii din Şcoala Gimnazială Nr. 1, directorii acesteia, Stela Ochean şi Maté Kálmán, toţi cei care s-au reunit în Sala Festivă a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” cu prilejul prezentării cărţii. Nu în ultimul rând, cei care au luat cuvântul, consilierul local Kovrig Anamaria, reprezentanta Asociaţiei Culturale „Kádár Jozsef” (asociaţie care a susţinut financiar apariţia volumului) şi învăţătoarea Czirmay Julia, cea care i-a fost mentor şi sfătuitor tinerei Minola, în realizarea acestor mici bijuterii poetice. Căci poezia, ne spune Minola, nu e nimic altceva decât: „Un gând, o dorinţă, un vis temerar, o stea căzătoare, un foc strălucitor. Un simţământ”.

Anotimpurile, florile, natura, portretul mamei, animăluţele de companie, şcoala, colegii – sunt temele abordate cu multă naturaleţe, cu firescul pe care-l posedă toţi copiii şi care te cuceresc necondiţionat, sugerând totodată că ai în faţa ta un poet în devenire, cu un superb potenţial.

Prezentarea cărţii a fost însoţită de muzică şi multă poezie, de versurile autoarei recitate de colegele de clasă şi de un grup de elevi din clasa a II-a, secţia maghiară, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1, evenimentul încheindu-se cu o şedinţă de autografe.

Banii obţinuţi din vânzarea cărţilor se vor întoarce la Asociaţia Kádár Jozsef, respectiv la elevii merituoşi care vor fi premiaţi pentru învăţătură, în cadrul festivităţilor de sfârşit de an şcolar.

M. Vaida
Foto: Oprişan Zoltan

Articole din aceeasi categorie