UNIŢI ÎN CUGET ŞI SIMŢIRI, un reuşit spectacol închinat Centenarului Marii Uniri de la 1918

Manifestarea istorică şi cultural – artistică găzduită miercuri, seara, de Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj – Napoca, s-a dorit a fi una din numeroasele manifestări omagiale dedicate istoricului eveniment al întregirii neamului, dar care nu s-a bucurat de susţinerea instituţiilor finanţate de Ministerul Culturii şi nici al administraţiilor locale şi judeţene.

Acest plăcut eveniment, desfăşurat într-o sală de spectacole plină – ochi, a fost rodul preocupărilor preotului paroh, Dănuţ Goga, care slujeşte în Parohia Ortodoxă ,, Sf. Toma” din Mărăşti, locul unde săvârşeşte slujbele şi rugăciunile pentru sute de enoriaşi, organizează numeroase pelerinaje, dar şi reuşite manifestări cultural – artistice ce bucură sufletele multor clujeni.

La acest spectacol de aleasă ţinută artistică, dedicat anului jubiliar al Marii Uniri de la Alba Iulia, a participat prefectul judeţului Cluj, domnul Ioan Aurel Cherecheş, prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii Babeş – Boyai şi Înaltpreasfinţitul Mitropolit, Andrei Andreicuţ.

În preambulul spectacolului a luat cuvântul prefectul Ioan Aurel Cherecheş, care a felicitat slujitorii altarului pentru organizarea acestui spectacol dedicat Marii Uniri, considerându-l un binemeritat omagiu adus personalităţilor ce au realizat marea unire, subliniind aportul preotului Dănuţ Goga şi a Înaltpresfinţitului Mitropolit Andrei, în această reuşită care pune în valoare tradiţiile româneşti nepieritoare. După ce a recitat două fraze din Imnul României, reprezentantul guvernului în teritoriu, a încheiat prin a transmite: La Mulţi Ani Românie, La Mulţi Ani români!

Preşedintele Senatului Universităţii ,, Babeş-Bolyai’’, prof. Ioan Chirilă, a subliniat preocupările istoricilor universitari de a trimite spre tipar noi şi valoroase documente despre unire şi istoria patriei. Vorbind şi despre marele vis al lui Mihai Viteazul, prof. Chirilă a invocat pioşenia cu care trebuie să promovăm buna înţelegere şi fraternitatea.

 

Mitropolitul Andrei Andreicuţ, după ce a subliniat importanţa Marii Uniri de la 1918, la care au participat peste 100.000 de oameni la Alba Iulia, a reamintit aportul lui Miron Cristea, viitor patriarh al României, a lui Iuliu Hossu, a unor scriitori, precum Agârbiceanu şi Caragiale, concluzionând că manifestarea din această seară se înscrie în salba acţiunilor evocatoare închinate marelui eveniment petrecut cu 100 de ani în urmă.

Înaltpreasfinţitul Andrei, a felicitat organizatorul acestui spectacol jubiliar, pe preotul Dănuţ Goga şi pe fiul acestuia, preot Dan Marius Goga, dar şi pe artiştii ce au dat valoare evenimentului din acest început de an cu mari semnificaţii istorice.

Prezentatorul spectacolului, Grigore Sâmboan, şi el om al scenei, a invitat în primul recital susţinut pe scena Casei de Cultură a Studenţilor, pe tânăra, frumoasa şi îndrăgita interpretă a cântecului popular, Maria Filimon, din Alba Iulia, locul Marii Uniri, care a convins publicul că cele 40 de premii obţinute în festivaluri şi concursuri folclorice din ţară sunt îndreptăţite, de aici şi numeroasele colaborări cu ansambluri de mare valoare din diferite zone etnofolclorice ale României. Mai mult, cămaşa cu broderii alese îmbrăcată la acest eveniment este donată de mama preotului Dănuţ Goga, şi el fiu al Albei.

Niculina Stoican, a declarat dragoste Clujului şi publicului iubitor de folclor autentic. Spunea, artista, că de aici pleacă încărcată pozitiv, adică duce în Oltenia din liniştea şi înţelepciunea ardelenilor. A primit aplauze şi flori pe care le-a meritat cu prisosinţă.

Apoi, Ansamblul ,, Dor Transilvan’’ , coordonat de directorul artistic Tiberiu Groza, sprijinit de instructorul Radu Rus şi coregraful Relu Oltean, a demonstrat spectatorilor cum se joacă pe la Chinteni, apoi prin Boju, încheind evoluţia artistică cu o Suită de pe Someş, demonstrând că sunt la cotele profesioniştilor, cu suficiente participări în festivaluri internaţionale şi trofee ce le răsplătesc eforturile de a duce tradiţionalul şi frumosul dans românesc peste hotare.

Şi tot în premieră a cântat publicului nostru şi solistul Dumitru Teleagă, un tânăr artist al Banatului ce şi-a legat viaţa de doina şi cântecul de frunce al acestui ţinut cu mari solişti ai genului, care, nu greşim dacă afirmăm că Dumitru Teleagă, a şi urcat pe scara vedetelor.

Şi cum „Uniţi în cuget şi simţiri”, a unit pe scena Casei de Cultură a Studenţilor şi îndrăgiţi solişti de muzică populară din mai multe ţinuturi folclorice , zona Sibiului a fost prezentată de plăcuta interpretă Gabriela Nistor şi fratele ei, instrumentistul Ovidiu, al cărui saxofon a venit în sprijinul orchestrei ,, Dor Transilvan’’, dirijată de un tânăr de etnie maghiară, Fazakaş Csaba, care face o bună carieră în folclorul românesc. Felicitări Csabi!.

Spectacolul a fost încheiat de soţii Ramona şi Petrică Viţa, un cuplu de marcă, emblematic al Banatului, care şi-au exprimat bucuria de a participa la acest eveniment prin a prezenta auditoriului tot ce au mai frumos în bogatul lor repertoriu, pentru care şi aplauzele au fost pe măsură.

De remarcat faptul că preotul Dănuţ Goga, care a primit mulţumiri şi de la artişti pentru această organizare excelentă, recidivează, organizând în ultimi doi ani interesante manifestări asemănătoare în preajma apropierii posturilor de Crăciun şi Paşte, oferind publicului frumoase prilejul de diverse trăiri spirituale, în aceste timpuri ce exced prin stres şi lipsuri materiale. Felicitări slujitorului altarului Bisericii ,, Sf. Toma’’, dar şi oamenilor de bine, fraţii Simion şi Teofil Mureşan, sponsorii multor evenimente de acest gen, care au fost posibile prin generozitatea lor.

Dumitru VATAU

Foto: Dan Marius Goga

Articole din aceeasi categorie