Un nou proiect de succes al UMF „Iuliu Haţieganu”: Med Stud – Studii medicale în Cluj

Numărul studenţilor străini care vin să studieze la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca este în continuă creştere, de la an la an. Recunoscută ca una dintre cele mai renumite universităţi din domeniul medical din România şi din Europa, UMF Cluj are, în prezent, studenţi din 63 de ţări, astfel că – declară decanul Facultăţii de Medicină, prof. univ. dr. Anca Buzoianu – creşterea gradului de internaţionalizare a universităţii trebuie să fie – şi este! – una din direcţiile importante de dezvoltare ale acesteia.

În cadrul primei competiţii de proiecte finanţate din fondul de dezvoltare instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2016, Domeniul 2: internaţionalizarea învăţământului superior din România -, universitatea clujeană a câştigat, anul trecut, proiectul Med Stud – Studii medicale în Cluj-Napoca. Proiectul, coordonat de prof. dr. Anca Buzoianu, vizează creşterea vizibilităţii pe plan internaţional a programelor de studii oferite de UMF Cluj, atragerea unui număr cât mai mare de studenţi străini, creşterea atractivităţii specializărilor oferite de universitatea clujeană în rândul studenţilor străini şi dezvoltarea profesională a cadrelor didactice.

Conform celor declarate de prof. dr. Anca Buzoianu, în cadrul proiectului au fost prevăzute mai multe activităţi de integrare şi adaptare a studenţilor străini la viaţa universitară clujeană, de internaţionalizare a curriculei de aptitudini practice şi simulare în medicină, precum şi organizarea unui curs de tehnici moderne de predare şi examinare  pentru cadre didactice.

„Un pas important pentru creşterea vizibilităţii facultăţilor universităţii a fost dezvoltarea unei pagini dedicate admiterii studenţilor străini, pe site-ul universităţii, aceasta având informaţii în limbile engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă şi suedeză. Scopul acestui site – Join umf cluj.ro – este de a oferi atât viitorilor studenţi, cât şi părinţilor acestora, posibilitatea de a cunoaşte oferta educaţională şi condiţiile de studiu din universitatea noastră” – a declarat, pentru Făclia, decanul Facultăţii de Medicină a UMF Cluj, prof. dr. Anca Buzoianu.

Potrivit declaraţiei prof. Buzoianu, integrarea şi adaptarea studenţilor străini la viaţa universitară din Cluj-Napoca „constituie o preocupare importantă pentru reprezentaţii universităţii”: „Studenţii străini admişi la cursurile celor trei facultăţi se confruntă cu provocări serioase în acomodarea cu viaţa şi studiul în noile condiţii dintr-o ţară străină. Pentru a veni în sprijinul acestora, au fost făcuţi câţiva paşi importanţi în cadrul proiectului, şi anume: organizarea şi desfăşurarea seminarului de integrare a studenţilor străini «Saptămâna Studentului Internaţional», în beneficiul studenţilor străini, al părinţilor acestora şi al cadrelor didactice; realizarea Ghidului Studentului Internaţional; dezvoltarea aplicaţiei Info-Util pentru telefoane mobile tip smartphone. Organizat pentru prima data în 2015, ca un proiect pilot al universităţii, al organizaţiilor studenţeşti, al Ambasadei Franţei şi al Institutului Francez de la Cluj, seminarul a fost de un real succes în rândul noilor studenţi şi al părinţilor acestora. În 2016 seminarul a fost dezvoltat şi structurat pe două secţiuni, în limbile engleză şi franceză, cuprinzând activităţi referitoare la activitatea didactică, de prezentare a campusului universitar şi de vizitare a oraşului, precum şi sesiuni de prezentare a culturii şi obiceiurilor româneşti”.

Un alt element care vine în sprijinul studenţilor străini începători este redactarea Ghidului Studentului Internaţional. Realizat în limbile franceză şi engleză, ghidul conţine informaţii despre înscrierea la studii, regulamente, cursuri, examene, credite, facilităţi oferite de universitate, mobilităţi, reguli de conduită, organizaţii studenţeşti, viaţa în Cluj – de la sosire, instalare, cazare, până la climă şi viaţa zilnică, cu costurile ei. Ghidul este util mai ales pentru studenţii internaţionali din primul an, cărora le oferă un real sprijin în acomodarea cu viaţa într-o ţară străină, oferindu-le informaţii pertinente, organizate şi clare.

„Una dintre cele mai importante realizări ale proiectului Med Stud este dezvoltarea aplicaţiei «Info Util UMF Cluj», aplicaţie destinată telefoanelor mobile tip smartphone şi tabletelor. Aplicaţia este prima de acest gen din ţară, fiind un instrument extrem de util studenţilor, mai ales bobocilor. «InfoUtil UMF Cluj» conţine informaţii utile vieţii de zi cu zi a studenţilor români şi străini ai Facultăţii de Medicină – informaţii legate de partea didactică, despre studii, examene, campus, orar, dar şi informaţii privind studenţia în Cluj-Napoca şi despre organizaţiile studenţeşti. Secţiunea «Campus» permite studenţilor să identifice principalele locaţii ale Facultăţii de Medicină, cu adrese, fotografii şi localizare pe hartă, iar Secţiunea «Orar» le permite să vizulizeze programul cursurilor şi laboratoarelor, locul de desfăşurare a acestora, cu imaginea clădirii, precum şi localizarea pe hartă tip GPS, astfel încât proaspeţii studenţi sunt conduşi de telefon la locul dorit. Există şi o secţiune «Sănătatea ta», care îndrumă studenţii, în cazul unei urgenţe medicale sau stomatologice, cu descrierea paşilor care trebuie urmaţi. De asemenea, secţiunea «Utile în Cluj» oferă informaţii legate de aspectele practice ale vieţii într-un oraş necunoscut” – declară prof. univ. dr. Anca Buzoianu.

Potrivit decanulului Facultăţii clujene de Medicină, internaţionalizarea studiilor medicale este o reuşită a universităţii, iar preocuparea pentru acomodarea şi integrarea cât mai rapidă şi facilă a studenţilor din afară Romaniei „este continuă şi va fi susţinută şi în viitor”, având  în vedere că absolvenţii UMF „devin, prin buna lor pregătire, cei mai buni ambasadori ai Şcolii Medicale Clujene şi ai ţării noastre în toate colţurile lumii”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie