UBB: Reuniune dedicată noii strategii de securitate din Balcani şi Caucazul de Sud

Aspecte ale noii strategii de geopolitică şi de securitate din Balcani şi Caucazul de Sud au fost abordate, joi, într-o reuniune cu participare internaţională, care s-a desfăşurat la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

Comunicările susţinute de prof. univ. dr. Nicolae Bocşan, prorector al UBB, de ambasadorul Republicii Azerbaidjan la Bucureşti, Eldar Hasanov, decanul Facultăţii de Studii Islamice a Universităţii din Sarajevo (Bosnia-Herţegovina), prof. univ. dr. Senad Busatlic, Iusuf Murat, Muftiu al Cultului Musulman din România, şi de prof. univ. dr. Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice al UBB, au evidenţiat năzuinţele comune pentru politici de colaborare şi bună înţelegere în regiune, un rol semnificativ revenind dialogului între culturi şi civilizaţii, menit să contribuie la apropierea dintre popoare.

Turcia şi Asia Centrală devin o zonă geostrategică tot mai importantă şi se află într-un proces de repoziţionare a propriilor valori. Turcia şi lumea turcofonă pot reprezenta, totodată, o solidă punte de legatură dintre Occident şi Orient, au subliniat, în comunicările lor, personalităţile prezente la acest eveniment.

Reuniunea a fost organizată de Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice al UBB şi s-a bucurat de participarea numeroasă a reprezentanţilor mediului academic clujean şi a studenţilor.

Cu acest prilej, UBB a conferit titlul de Profesor Honoris Causa ambasadorului Republicii Azerbaidjan la Bucureşti, Eldar Hasanov, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat în Aula Magna a instituţiei clujene de învăţămînt superior. Totodată, la sediul Institutului a fost lansat volumul intitulat „România-Turcia. Relaţii diplomatice, 1923-1938” de profesorii universitari dr. Călin Felezeu şi Alexandru Ghişa, apărut în acest an, la Editura ‘Cavallioti’.

Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice al UBB este singura instituţie din România în care se studiază istoria, limba, cultura şi civilizaţia, sistemele politico-economice, resursele şi perspectivele întregului spaţiu turcofon, inclusiv Asia Centrală, Caucaz, Crimeea şi Bazinul Volgăi.

Articole din aceeasi categorie