UBB, prima universitate din România care și-a monitorizat nivelul de radon în clădiri

Universitatea Babeș-Bolyai este prima instituție de învățământ superior din țară care s-a aliniat legislației recent adoptate, privind monitorizarea radonului în clădiri proprii.

În cadrul unui proiect pilot, coordonat instituțional de conf. dr. Nicoleta Brișan și derulat prin Laboratorul de Încercări Radon „Constantin Cosma” (LiRaCC) de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului (FșIM), în cadrul programului UBB GOES GREEN, specialiștii UBB au monitorizat, timp de 3 luni, concentrația de radon într-un număr de 6o de spații. Pentru stabilirea nivelului concentrației de radon s-a aplicat metoda pasivă de măsurare, impusă de legislație, măsurătorile de depistare fiind urmate de măsurători active de control acolo unde valorea concentrației de radon a depășit nivelul de referință de 300 Bq/m3. În prezent, în cadrul Laboratorului LiRaCC se proiectează soluții adecvate de remediere pentru spațiile UBB în care a fost depășit nivelul de referință.

„Radonul este un gaz radioactiv prezent în sol, roci și apă, care se formează continuu prin dezintegrarea uraniului și toriului. Agenția Internațională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen, fiind considerat, după fumat, a două cauză în apariția cancerului pulmonar. În interiorul clădirilor, radonul pătrunde ușor prin fisurile din pereți și fundație, prin podele și prin tubulatura utilizată pentru instalații, acumulându-se treptat în aerul de interior. Sursa principală a radonului în clădiri o reprezintă solul pe care este amplasată construcția, un aport secundar fiind al materialului de construcție utilizat. În aerul interior, nivelul de radon oscilează de la o clădire la alta în limite foarte largi, în funcție de modul de utilizare și ocupare, de gradul și tipul aerisirii, de specificul podelei și de alți parametri tehnici specifici construcțiilor. În acest sens, clădirile (rezidențiale, birouri, clădiri publice, săli de spectacol sau de sport etc.), cu precădere spațiile ventilate insuficient sau neaerisite, pot constitui un risc pentru sănătatea populației prin acumularea concentrațiilor de radon. Procentul mare de timp pe care populația îl petrece în interiorul clădirilor conduce astfel la creșterea expunerii pe termen lung la acțiunea radonului” – informează UBB.

Începând din 2018, România are obligația de a implementa Directiva CE 2013/59 EURATOM de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecția împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiațiile ionizante.

M. T.

Articole din aceeasi categorie