„Tradiţiile româneşti, model pentru tineri”

 20161112_200254Sub acest interesant generic, promovat de Parohia Ortodoxă „Sfântul Toma” din municipiul Cluj-Napoca, s-a desfăşurat marele şi superbul spectacol cultural-artistic desfăşurat, recent, la Casa Universitarilor. Implicarea spiritualităţii ortodoxe în acest important fenomen al cunoaşterii şi valorificării tradiţiilor nepieritoare este rodul bunei colaborări a preotului paroh Dănuţ Goga cu numeroşii enoriaşi ai acestui important lăcaş de rugă şi închinare, nu de mulţi ani ridicat în zona cartierului Mărăşti, dar şi al permanentei sale consultări cu organizatorul şi regizorul multor manifestări artistice de valoare ale genului, dl Tiberiu Groza. Şi chiar dacă lapoviţa rece, căzută sâmbătă seara, anunţa prima zi a anotimpului alb, sala Casei Universitarilor s-a dovedit neîncăpăt20161112_203010oare pe ntru sutele de iubitori de cântec, joc şi tradiţii româneşti.

Tabloul scenic, gândit de Tiberiu Groza, ne-a dus cu gândul la îndeletnicirile bunicilor noastre care torceau lâna, din al cărei fir împleteau ciorapi, mănuşi şi ţeseau în războaie preşuri, cergi, măcate, lepedeie, stofe pentru îmbrăcămintea specifică iernii şi multe alte obiecte artizanale. Aşa se face că tabloul şezătorii, rânduit cu caierul în furcă, vârtelniţă şi alte acareturi, îmbogăţit cu frumuseţea costumelor tradiţionale îmbrăcate de artiştii cunoscutului Ansamblu al Companiei de Transport Public, „Dor Transilvan”, şi de câteva perechi de dansatori din Ansamblul „Rapsodia Someşană”, veniţi pentru „Jocul la Şură”, a impresionat numerosul public care a aplaudat deschiderea spectacolului cu o vădită doză emoţională, în semn de recunoaştere pentru perenitatea acestor obiceiuri.

Participarea şi căldura publicu20161112_193243lui, ca şi întreg spectacolul, au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a accentuat faptul că … „tendinţa de a face abstracţie de rădăcini e nocivă, iar Dumnezeu nu ne va lăsa înghiţiţi de valul vremelniciei”. Acest frumos program, a mai subliniat Mitropolitul, se desfăşoară în pragul începerii Postului de Crăciun, un post al bucuriei, când ne pregătim de naşterea Domnului, putând fi, deci, un program cu tradiţii, dedicat tinerilor. Înaltul ierarh l-a felicitat pe preotul Dănuţ Goga pentru implicarea sa în această reuşită, aceleaşi gânduri bune transmiţând publicului şi artiştilor veniţi să bucure inimile clujenilor.

Atmosfera şezătorilor de altădată a fost evocată de cercetătorul fenomenului, Tiberiu Groza, care, prin fireasca-i spontaneitate de prezentator de programe de înaltă ţinută, a adus pe scenă nu doar artişti consacraţi, cu CD-urile lor, ci şi o descriere a zonelor etnofolclorice în care aceştia s-au format şi din care culeg valoroasele piese ce îmbogăţesc tezaurul folcloric românesc.

Invitarea artiştilor pe scenă, făcută de Tiberiu Groza, e ca o mângâiere pe suflet, de care s-au bucurat, sâmbătă seara, atât tinerele interprete Maria Filimon din Alba Iulia, Roberta Crintea din Ansamblul profesionist „Doina Gorjului”, cât şi consacraţii şi mereu doriţii de public: Niculina Stoican, Cristian Pomohaci, Cornel Borza, Ramona Viţa şi Ansamblul „Dor Transilvan”, o grupare artistică de excepţie, cu zeci de turnee în străinătate, cu o orchestră de virtuozi, al căror director artistic este chiar acest neobosit animator al fenomenului de cultivare a tradiţiilor, Tiberiu Groza.

Despre calităţile artistice şi mesajul transmis de excepţionalii solişti ce au răspuns cu prietenie preotului Dănuţ Goga am scris de mai multe ori. Ei sunt oameni care au darul lui Dumnezeu de a sfinţi locurile şi sălile de concerte prin timbrul inegalabil al vocii lor, aşa cum au făcut-o şi în aceste recitaluri de excepţie, în care s-a întâlnit folclorul Năsăudului, Olteniei, Bihorului, Târnavelor şi Banatului. Şi, pentru că interpreţii au dăruit alesele melodii din suflet, pentru suflete, sala le-a oferit flori şi aplauze pe care nu le vor uita curând.

Încheiem acest reportaj cu gândurile preotului iubitor de credinţă, folclor şi tradiţii româneşti, care a mulţumit sponsorilor nu doar prin rugăciunea bisericească, ci şi în faţa publicului, şi care a mai adăugat, după trei ore de spectacol, că Biserica are un mare rol în viaţa comunităţii, ea nu promovează doar valori religioase, ci şi valori morale, culturale şi estetice.

În completare, prezentatorul spectacolului, dl Tiberiu Groza, a subliniat faptul că tradiţiile şi tinerii sunt adevărata comoară a neamului. Împreună, ei reprezintă trecutul şi viitorul acestui neam. De aceea, aceste valori trebuie ocrotite şi cultivate deopotrivă, iar Biserica şi Şcoala trebuie să-şi asume împreună această nobilă misiune.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie