Teama de prostie

De la bun început trebuie spus că nu toţi cei care spun sau fac o prostie sunt proşti. Prostii spun sau fac şi persoanele inteligente, iar exemple în acest sens nu sunt puţine.
Odată lămurită aceasta, haideţi să ne reamintim ceea ce ne tot spun toţi medicii în aceste zile: transmiterea viruşilor, indiferent care ar fi aceia, deci şi Coronavirusul nostru cel de toate zilele, se face (şi) prin picături de lichid infestate, inclusiv prin cele expulzate prin salivă, strănut, tuse etc. Există şanse excepţional de bune să “luaţi” un virus dacă sărutaţi pe gură soţia sau iubita care îl “deţine” sau dacă mâncaţi cu aceeaşi furculiţă, lingură sau linguriţă folosită înainte de o persoană care “posedă” aşa ceva. Nu are nici o importanţă nici materialul din care este făcută linguriţa – indiferent care ar fi acela, chiar şi argint – şi nici momentul utilizării obiectului cu pricina – indiferent care ar fi acela, chiar şi o practică religioasă -, rezultatul este acelaşi: infecţie.
Nu aş fi revenit asupra subiectului, însă, chiar şi după ce s-a discutat şi răsdiscutat despre gestul de a primi Împărtăşania folosind aceeaşi linguriţă, unele persoane continuă să debiteze prostii, acreditând ideea că această practică nu implică nici un risc. Un exemplu este purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu. Să vedem ce spune domnia sa: „De când a apărut, lingurița Bisericii a trecut prin miliarde de guri, fără probleme. Acum, în sfârșit, a apărut și primul virus pe planetă”. (Ştiu şi eu, există oare date despre “linguriţa Bisericii” în relaţia cu epidemiile de ciumă, holeră sau, mai recnt, de gripă spaniolă?) Tot dânsul continuă: “Mediul în care stă lingurița e cu alcool. Sângele Domnului e și Vinul Domnului, își păstrează calitățile materiale. Putem presupune că alcoolul dezinfectează? Dacă da, de ce ne mai frământăm?” Eugen Tănăsescu nu este singur. O atitudine similară are chiar şi o doctoriţă, care susţine că împărtăşania ucide noul coronavirus. „Nu pot să cred că există oameni nechibzuiţi care pot spune că Trupul şi Sângele Mântuitorului ne pot îmbolnăvi. Sunt medic şi nu sunt de acord cu asemenea Inepţii! Împărtăşania este cel mai bun medicament împotriva oricărei boli şi un balsam pentru suflet”, afirmă medicul Carmen Rădulescu, de la Spitalul Polizu. Ce mai poţi să spui unui asemenea medic? Că ar trebui să verifice clinic, după toate normele în vigoare peste tot în lume, medicamentul “Împărtăşanie”? Un rezultat favorabil i-ar garanta cel puţin primirea premiului Nobel pentru medicină.
Şi dacă un medic spune aşa ceva, ne mai putem mira de unii ziarişti? Până acum am găsit – fără a-i căuta – trei care cugetă cam la fel. Din solidaritate de breaslă, evit să le dau numele. “Firul roşu” care le traversează zicerile ar cam fi – evit să pun ghilimele, deşi ar trebui – că nu linguriţa este problema. Evident, “linguriţă” înseamnă practica de a o utiliza aşa cum a fost descrisă mai sus. Amuzant este că cel puţin una dintre aceste persoane se deplasează echipată “cum scrie la carte”, cu mască, mănuşi, şi transportă cu dânsa şi o sticlă cu dezinfectant şi una cu spirt. Ceea ce mă duce cu gîndul la o veche zicală românească – “Fă ce zice popa, nu ce face popa” – care, de această dată, ar trebui aplicată exact pe dos. Evident, toate aceste rânduri nu sunt scrise împotriva lui Isus, credinţei, credincioşilor, Îmăpătăşaniei, preoţilor şi, cu atât mai puţin, a Bisericii Ortodoxe Române.
Dacă cineva chiar crede aşa ceva, face o prostie. Încă una.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie

One Response to Teama de prostie

  1. cristi

    Te-ai băgat în ceva ce te depăseste rău de tot. Ramai la economie