Studenţi „de poveste”: Mircea Panti şi Patrick Pongrac

Studenti-de-poveste-1Mircea Panti şi Patrick Pongrac sînt studenţi în anul II la Facultatea de Geografie a Universităţii Babeş-Bolyai, specializarea Geografia turismului. Pasiunea pe care o au în comun cei doi se numeşte reenactment (re-creare istorică).

Înclinaţia lor spre această activitate s-a datorat unui proiect Studenti-de-poveste-4de facultate, la cursul de Cultură şi civilizaţie. Profesoara lor, Simona Mălăescu, le-a cerut ca examen de curs să aducă la viaţă personaje din diferite epoci istorice şi să facă o demonstraţie în faţa colegilor. Fiind familiarizaţi cu acest subiect şi avînd calitatea de membri activi în organizaţia Terra Dacica Aeterna (structură care îşi propune prezentarea istoriei antice şi a evenimentelor din această perioadă desfăşurate pe teritoriul României), cei doi au hotarît să organizeze o demonstraţie în incinta Teatrului de vară din Campusul Haşdeu. Avînd în vedere succesul reprezentaţiei şi faptul că animaţia turistică este o Studenti-de-poveste-2ramură a turismului cultural, cei doi studenţi s-au implicat din ce în ce mai mult în TDA, ca voluntari, în prezent participînd cu organizaţia la competiţii internaţionale şi naţionale. În cadrul acestor competiţii, Patrick şi Mircea prezintă ateliere sau fac demonstraţii în faţa publicului. Patrick ţine un atelier de confecţionare a mozaicului, iar Mircea este cel care oferă informaţii celor interesaţi în legătură cu armura luptătorilor.

Pentru a înţelege mai uşor structura organizaţiei: TDA e împărţită în trei civilizaţii: dacii, romanii şi sarmaţii. Studenţii UBB reprezintă Studenti-de-poveste-3soldaţii romani.

Cei doi tineri sînt motivaţi să facă voluntariat în cadrul acestei organizaţii deoarece pot astfel participa la confecţionarea îmbrăcămintei, a armurii soldaţilor şi a armelor de luptă, toate acestea fiind făcute de către membrii ONG-ului în colaborare cu specialişti din domeniu, şi în conformitate cu izvoarele istorice. Pentru că se identifică atît de puternic cu scopul Terra Dacica Aeterna, Patrick şi Mircea şi-au propus să facă cunoscut reenactment-ul şi în rîndul studenţilor. Pentru început, au făcut o demonstraţie în faţa profesorilor şi a studenţilor de la Facultatea de Geografie, urmînd ca în perioada următoare să se orienteze spre Facultatea de Istorie, dar şi către alte facultăţi. Între timp, se pregătesc să participe cu reprezentaţii de istorie vie şi la şcolile generale din Cluj (în cadrul săptămînii „Şcoala altfel”).

Visul celor doi studenţi este acela de a pune bazele unei competiţii internaţionale de reenactment la Cluj (momentan, nu există o astfel de competiţie în ţară) şi de a face cunoscută animaţia turistică în rîndul celor care ne vizitează oraşul, dar şi printre locuitorii urbei.

Să le urăm succes!

Adrian Mleşniţe

Articole din aceeasi categorie