Studenţi “de poveste”: Marele premiu Euroinvent pentru echipele UBB

Două echipe, formate din studenţi de la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică (Petruţ Henrietta, Szabó Róbert, Rigó Melinda) şi de la Facultatea de Matematică şi Informatică (Kelemen István, Mátyás Róbert, Kovács Zoltán, Váradi Péter, Vincze Dávid, Zsebe Ákos) a Universităţii Babeş-Bolyai, coordonate de conf. dr. ing. Barabás Réka şi dr. ing. Barabás László, au fost premiate în cadrul celei de-a XV-a ediţii a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii PRO INVENT, desfăşurat, în perioada 22-24 martie, în Complexul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Cele două echipe au obţinut Cupa EUROINVENT pentru inovaţia „Monitorizarea la distanţă, în timp real, a pH-ului şi temperaturii proceselor chimice prin intermediul unei aplicaţii informatice care rulează pe diverse dispozitive (PC, tabletă, telefon smart)”. Ideeea a apărut la iniţiativa celor doi coordonatori, aceştia propunându-le tinerilor cercetători un proiect interdisciplinar care să răspundă la nevoia identificării unui material sintetic ce urmează să fie implantat în corp fără să producă nicio reacţie inflamatorie, în domeniul medicinei şi al stomatologiei. Această metodă de cercetare se bazează pe modelul Internet of Things, care va conecta obiectele „non-inteligente” la Internet, pentru a furniza diverşi parametri care, odată încărcaţi într-o aplicaţie, pot să genereze o serie de acţiuni.

Astfel de idei pot fi soluţii de viitor pentru problemele cu care se va confrunta omenirea. Recunoaşterea muncii studenţilor de la UBB poate fi un îndemn şi pentru celălalte facultăţi, la nivelul departamentelor lor, de a gândi proiecte interdisciplinare, având în vedere gradul destul de scăzut de colaborare din ţara noastră. Rolul studenţilor de la Informatică a fost acela de a crea un soft care să interacţioneze cu calculatorul Raspberrypi şi senzorii ataşati de acesta (sistem care controlează temperatura şi pH-ul), iar al studenţilor de la Chimie, de a realiza reacţia chimică dorită. Prin această colaborare, munca de cercetare va fi mult ajutată de aplicaţia respectivă, care le permite cercetătorilor să nu fie obligaţi să urmărească evoluţia reacţiilor chimice într-un laborator, acestea putând fi controlate printr-un device de la distanţă, utilizatorii fiind informaţi permanent de evoluţia experimentelor. Pentru a achiziţiona acest calculator, echipele de lucru au primit sprijin financiar din partea firmei CODESPRING SRL.

Încurajată de aprecierile primite din partea specialiştilor, conf. dr. ing. Barabás Réka îşi doreşte să realizeze un proiect de viitor prin care să achiziţioneze un safety laboratory, prin care riscul experimentelor să fie mai uşor controlat.

Felicitări tuturor celor implicaţi şi aşteptăm noi realizări de succes!

Adrian MLEŞNIŢE

Articole din aceeasi categorie