Strâmtoarea lui Băsescu și capcana referendumului

Traian Băsescu, fostul comandant de navă și președinte al României, ne taie elanul cu o afirmație foarte ascuțită, având două tăișuri, referitoare la referendumul pentru justiție, pe care l-a organizat cu atâta pompă actualul președinte al țării, Klaus Iohannis, și la care românii, știm bine, au făcut cozi.
„Interzicerea grațierii și amnistierii pentru fapte de corupție nu va putea fi introdusă în Constituție”, în ciuda rezultatului înregistrat la referendum. Omul are dreptate, pentru că un demers de genul acesta încalcă drepturile omului, iar Constituția României aflată în vigoare este lămuritoare în acest sens prin articolul 152. Dar Traian Băsescu nu a invocat nici Constituția, nici articolul în cauză și nici drepturile omului din Declarația Universală și alte tratate la care România este parte, ci a oferit o explicație care stârnește în egală măsură și plânsul și râsul. Potrivit acestuia, cei condamnați pentru fapte de corupție pot fi mai ușor recuperați pentru societate decât alte categorii de infractori. Cu alte cuvinte, nu putem avea un segment de infractori care să nu poată beneficia de grațieri și amnistieri, fiindcă nu dă bine pentru un stat civilizat, care a ratificat Declarația Universală a Drepturilor Omului. Or corupții, dintre toți răufăcătorii, constituie răul cel mai mic pentru societate. Constat că domnul Traian Băsescu nu doar transmite un avertisment, dar îmi demonstrează că e priceput în câmpul infracțional, că „marinarul” navighează cu toate pânzele sus într-un domeniu pe care îl stăpânește, ca și cum ar fi studiat fenomenul. Rămâne de văzut dacă e numai un bun teoretician sau a excelat și în practică? Cert este că măria sa Constituția nu poate fi revizuită în sensul interzicerii amnistiei și grațierii. Legea Fundamentală interzice o astfel de revizuire, întrucât se referă la drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Colac peste pupăză, revizuirea Constituției în direcția interzicerii amnistiei și grațierii se va lovi de Curtea Constituțională a României ca de marele zid chinezesc. CCR va spune NU hotârât unei prevederi care suprimă drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Dovadă că judecătorii CCR-ului au și amânat dosarul de validare a rezultatului referendumului pentru justiție pentru data de 27 iunie.
Desigur, tema aceasta a penalilor în funcțiile publice va constitui o pâine bună de mâncat pentru partide și candidați la alegerile de anul viitor. Și USR își încoardă mușchii în speranța „infiltrării” în Constituție a inițiativei marcă înregistrată „Fără penali în funcțiile publice”, dar și demersul Uniunii înseamnă un șut în bară cu poarta goală. Iohannis este acuzat că prin referendumul din 26 mai urmărește în realitate un rezultat bun la parlamentarele de anul viitor. Cu alte cuvinte, actualul președinte pozează într-un foarte iscusit demagog, cu discursuri bombastice și exprimări anevoioase. Vă reamintim că potrivit Biroului Electoral Central, la întrebarea „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” au răspuns afirmativ 6.459.383 de români din 7.922.591 care și-au exprimat votul. Mă gândesc că restul de 1.463.208 cetățeni n-au înțeles întrebarea.

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie

One Response to Strâmtoarea lui Băsescu și capcana referendumului

  1. TYP

    Hai sictir, ai inteles tu bine intrebarile, Haidamache!