STAGE 2013

Stage-1Festivalul Naţional de Teatru pentru Tineri – STAGE, „festivalul bunei dispoziţii”, a ajuns anul acesta la ediţia a IV – a.

Desfăşurat pe scena Cercului Militar din Cluj-Napoca (1-3 noiembrie), festivalul a reunit trupe din Baia Mare, Cîmpeni, Cluj, Dej, Hunedoara, Oradea, Panciu şi Tîrgu Jiu, într-o explozie de culoare, sunet şi lumină, la care s-au adăugat, desigur, tinereţea şi talentul, principalele ingrediente ale tuturor spectacolelor. Drept urmare, sarcina juriului – scriitorul, dramaturgul şi regizorul Radu Ţuculescu (preşedintele juriului), regizorul şi compozitorul Ionică Pop şi subsemnata – n-a fost Stage-6tocmai uşoară, calitatea spectacolelor şi munca depusă de actori şi coordonatori fiind, de la an la an, substanţial mai bună. Astfel că, mă rezum la „cei foarte buni dintre cei buni”, cei care au urcat pe podiumul de premiere şi au primit diplomele, de la cel mai tînăr voluntar al festivalului, Alex Chiş.

Trupa „Dramatis Personae” de la Liceul „Mihai Eminescu” din Baia Mare, coordonată de Nicolae Weisz a obţinut „Premiul pentru cel mai bun spectacol”, cu „Un fluture galben cheamă Luna”, după o idee din piesa „Un fluture galben cheamă sfinxul” de Christian Palustran. Un Stage-8„spectacol de trupă” care a pus în valoare modalităţi intense, diversificate şi inspirate de transmitere şi receptare a emoţiei artistice între actori-spectatori şi spectatori-actori. Tot cu un „spectacol de trupă” – „Prinţesa şi porcarul” de Dumitru Solomon – s-au prezentat şi elevii Liceului „Ioan Slavici” din Panciu, coordonaţi de Cătălin Sfîrloagă, obţinînd „Premiul pentru regie”. Magistral îndrumaţi şi conduşi de regizorul lor, tinerii actori au reuşit, în acord cu propunerile textului şi într-un perfect acord cu grotescul de substanţă tragică al acestuia, accentuat prin joc şi mişcare, să transforme spectacolul într-o autentică acţiune dramatică, într-un crescendo perfect dozat.

Alte surprize plăcute au venit din partea trupelor: „CNAI’s Stage” din Cîmpeni Stage-7(Premiul special al juriului) şi Trupa „Preambule” de la Palatul Copiilor din Cluj-Napoca (Premiul pentru scenografie, costume şi decor). Două premii speciale, acordate de juriu „Pentru creaţie originală” au revenit tinerilor autori: Mihai Ţiu (Colegiul Naţional „E. Teodoroiu” din Tîrgu Jiu) şi Alexandru Hărău şi Maria Luisa Juverdianu (Colegiul Economic „Emanuil Gojdu”, din Hunedoara), aceştia din urmă alcătuind un tandem literar, cu siguranţă promiţător.

În fine, toată admiraţia pentru cei doi tineri care au obţinut Premiile I la interpretare feminină şi masculină: Andreea Jurj (Trupa „CNAI’s Stage”) şi Cristi Conache (Trupa „Protha”). Aşa cum, felicitări se cuvin Stage-4şi celor care au obţinut premiile II şi III sau menţiuni, juriul apreciind jocul dezinvolt al actorilor, gradul de dificultate al textului ales, dicţia, mişcarea scenică etc.

În 2010, cînd Fundaţia Părinţi Clujeni, împreună cu preşedintele acesteia, Cătălin Chiş, şi-a luat inima în dinţi, organizînd cu sprijinul unor sponsori generoşi prima ediţie STAGE, festivalul a avut doar cinci trupe participante şi s-a desfăşurat la Şcoala Waldorf. Anul Stage-2următor, festivalul a beneficiat de o sală de spectacole excelentă (Sala Radio) şi o participare ceva mai numeroasă, cu trupe din judeţ şi din Bucureşti. În 2012, Fundaţia Părinţi Clujeni a devenit Fundaţia Părinţi din România, iar STAGE (cu sau fără legătură cu acest fapt) a devenit la rîndul său Festival Naţional, găzduind 25 de trupe, adică peste 300 de participanţi. Supervizat cu exigenţă şi dăruire de directorul executiv al fundaţiei, Cristina Grigore, secondată de neobosita sa asistentă, Cătălina Poiană, şi beneficiind de sponsori consecvenţi, de voluntari Stage-3devotaţi, dar şi de un sprijin consistent din partea Inspectoratului Şcolar (prin inspector general Valentin Cuibus), STAGE a crescut de la an, la an. Nu doar în cantitate, ci şi în calitate.

Contabilizînd de fiecare dată plusurile şi minusurile festivalului, am căutat şi am insistat (întotdeauna!) asupra aspectelor pozitive pe care le-a conţinut şi le conţine STAGE, pe care le conţin toate festivalurile pentru tineri, dedicate tinerilor. Un festival de teatru, mai ales dacă este al tinerilor, devine implicit şi un spaţiu al vocaţiei libertăţii creatoare. Este un spaţiu civic, dar şi spaţiu al căutării de sine, al dialogului cu Stage-5lumea şi cu sine însuşi. Un spaţiu capabil, în consens cu imperativele vremii şi sub semnul vibraţiei contemporane, să fixeze pentru un timp dat, pe aceeaşi orbită, autor, actor, regizor şi spectator.

În plus, STAGE este dedicat şi unui scop nobil, umanitar, fiind una dintre cele mai complexe campanii de found rising, destinată susţinerii proiectului „Zîmbet de copil” derulat de Fundaţia „Părinţi din România”. Şi care, de patru ani, contribuie la echiparea Spitalului Clinic de Copii din Cluj, sumele obţinute în acest an fiind direcţionate pentru realizarea primului Call Center Pediatric de Stat din România.

Magdalena Vaida

Articole din aceeasi categorie