Specialişti de prestigiu participă, la UBB, la Conferinţa internaţională cu tema “Roşia Montană în istoria universală”

Personalităţi de renume internaţional ale mediului academic şi specialişti din ţară şi din străinătate participă, vineri şi sîmbătă, la Universitatea Babeş-Bolyai, la Conferinţa internaţională cu tema “Roşia Montană în istoria universală”.

Lucrările reuniunii au fost deschise, vineri, în Aula Magna, de rectorul UBB, prof. univ. dr. Andrei Marga, care a evidenţiat că pentru exploatarea zăcămintelor de aur şi argint de la Roşia Montană, pe bază de cianuri, de către canadienii de la “Gold Corporation” este nevoie de o “discuţie temeinică şi de o soluţie pe care poporul român să o împărtăşească şi nu să-i fie impusă de cineva, punct de vedere exprimat, de altfel, şi de ambasadorul Canadei la Bucureşti”.

“Nu facem la Cluj-Napoca o reuniune împotriva cuiva, ci pentru o soluţie mai bună pentru România şi pentru români”, a spus prof. dr. Andrei Marga, adăugînd că la finalul acestei conferinţe organizatorii ei se aşteaptă să aibă o privire mai clară asupra a ceea ce este de făcut imediat în privinţa Roşiei Montane.

Totodată, rectorul UBB a amintit că mari universităţi europene, precum Universitatea din Graz (Austria), au trimis mesaje conferinţei, din partea ecologiştilor. Prof. dr. Andrei Marga a dat citire mesajului adresat participanţilor la reuniunea de la Cluj-Napoca de către Universitatea din Montpellier (Franţa).

În discursul rostit la festivitatea de deschidere, preşedintele filialei Cluj a Academiei Române, acad. Emil Burzo, a arătat că la evenimentul care se desfăşoară la UBB se vor discuta “teme de mare actualitate privind patrimoniul natural, istoric, economic şi cultural în strînsă legătură cu proiectul companiei “Gold Corporation Roşia Montană (RMGC)”“.

“Roşia Montană este cea mai veche localitate din România, atestată documentar încă din anul 131 al erei noastre. Vestigii arheologice de cea mai mare importanţă pentru poporul român, precum tăbliţele cerate, sînt printre documentele care consfinţesc naşterea poporului român. Galeriile romane, mausoleele antice, instalaţiile pentru separarea aurului şi multe altele sînt extrem de valoroase surse arheologice privind viaţa oamenilor pe teritoriul României. Sînt vestigii de valoare inestimabilă. Academia Română şi-a afirmat, în nenumărate rînduri, prin preşedintele său, acad. Ionel Haiduc, prin deciziile luate de Prezidiul şi Adunarea Generală ale Academiei, poziţia sa faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană”, a spus acad. Emil Burzo.

El a subliniat că acest proiect al RMGC nu reprezintă o lucrare de interes public, în folosul economiei naţionale şi al dezvoltării durabile, care să justifice riscurile majore asociate exploatării pe bază de cianuri, context în care reprezentanţii mediului academic au cerut abandonarea lui.

La rîndul său, vicepreşedintele ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) România, conf. univ. dr. Sergiu Nistor, a afirmat că tema Roşia Montană a devenit din păcate, o luptă care va împărţi definitiv istoria contemporană a dezbaterilor despre patrimoniu.

“Roşia Montană pune în faţa românilor, în raport cu propriul patrimoniu, problema opţiunii între păstrarea istoriei naţionale şi ştergerea ei, şi raportul dintre responsabilitate şi lăcomie. Roşia Montană pune în România problema indivizibilităţii protecţiei patrimoniului. De vreme ce patrimoniul este tranzacţionat undeva, atunci întreaga fundamentare a protecţiei patrimoniului din ţară este pusă în discuţie. La fel ca drepturile omului, drepturile omului de a se bucura de istoria şi patrimoniul naţional nu pot fi tranzacţionate”, a subliniat conf. dr. Sergiu Nistor.

Reprezentantul ICOMOS a evidenţiat că Roşia Montană este sit al patrimoniului mondial, iar statul român este azi “un nonşalant spectator din tribuna a doua al meciului de la Roşia Montană, care contrapune, deşi nu ar trebui să o facă, segmente ale profesioniştilor cu diverse companii şi segmente ale populaţiei”. Conf. dr. Sergiu Nistor a mai spus că raportul conferinţei de la Cluj-Napoca va fi prezentat la Adunarea Generală a ICOMOS de la Paris.

Specialişti din România, Germania, Italia şi Ungaria îşi vor susţine punctele de vedere în cele cinci secţiuni ale reuniunii – “Patrimoniul natural, istoric şi cultural al zonei Roşia Montana”, “Impactul Proiectului RMGC asupra peisajului şi mediului”, “Efectele economice şi sociale ale proiectului RMGC”, “Alternative sustenabile pentru dezvoltarea durabilă a Roşiei Montane” şi “Proiectul RMGC în imagini şi dezbateri”.

Evenimentul de la Cluj-Napoca este organizat de Academia Română, Universitatea Babeş-Bolyai şi ICOMOS România.

Articole din aceeasi categorie