Sorin Cîmpeanu: Nu se schimbă modul de desfăşurare a Bacalaureatului

Modul de derulare a examenului de Bacalaureat nu se schimbă, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a precizat că metodologia prevedea de cinci ani posibilitatea corectării lucrărilor de la probele scrise ale acestui examen în alte judeţe, informează AGERPRES.

„Modul de derulare a examenului de Bacalaureat nu se schimbă. Există o metodologie de organizare a Sorin-Cimpeanu-1examenului încă din anul 2011 şi la nivelul anilor 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, metodologie care prevede posibilitatea corectării lucrărilor într-un alt judeţ. Elevul nu este interesat de locul în care se corectează lucrările. Metodologia prevedea de cinci ani această posibilitate. Am luat această decizie care este strict organizatorică şi nu afectează nici elevii, nici profesorii, nici rezultatele”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, profesorii nu trebuie să fie interesaţi decît de numărul de lucrări pe care le au de corectat şi nu de la ce elevi provin acestea. „Profesorul nu este şi nu poate fi interesat decît de numărul de lucrări pe care poate să le corecteze şi nu de unde provin acestea, ale cui sînt. Sistemul este deja obişnuit pentru că dintotdeauna contestaţiile la lucrările scrise la Bacalaureat s-au judecat în alte judeţe. Oricum lucrările sînt preluate, deşi procedura nu este nici publică, lucrările oricum pleacă din centrele de examen către centrele de corectură. Pleacă din localitatea A spre localitatea B. Acum, dacă vor pleca spre localitatea C dintr-un alt judeţ, nu văd unde este diferenţa. Nu trebuie să aibă nici un fel de emoţii, este doar un plus de activitate pentru comisiile de Bacalaureat pe care ni-l asumăm”, a explicat Cîmpeanu.

El a precizat că are încredere în sistemul educaţional românesc şi a spus că a cerut ca modul de formulare a subiectelor să fie unul clar. „Am încredere în sistemul educaţional românesc, am încredere că vom avea rezultate mai bune la Bacalaureat, deoarece am solicitat, fără a coborî nivelul de exigenţă, să avem mai multă claritate în formularea subiectelor, să nu fie nici un fel de ambiguităţi, mai cu seamă să nu fie incertitudini şi cale de manifestare a subiectivismului la nivelul baremurilor”, a susţinut ministrul.

El a arătat că prin adoptarea acestei măsuri costurile în plus sînt „absolut nesemnificative” în comparaţie cu efectul obţinut de eliminare a oricăror suspiciuni de fraudă la examen. „Costurile pentru această măsură sînt absolut nesemnificative, deoarece de la cele 520 de centre de examen plecau către cele 146 de centre de corectură lucrările tot cu mijloace auto, tot cu pază necesară. Acum, dacă aceste distanţe sînt cu un număr de km mai lungi, sigur că implică nişte costuri acoperite de către MECŞ, dar acestea sînt absolut nesemnificative în comparaţie cu efectul obţinut de eliminare a oricăror suspiciuni”, a mai declarat demnitarul.

El a admis că pot exista unele nemulţumiri din perspectiva sindicală. „Există nemulţumiri normale din perspectiva sindicală – aceea a faptului că membrii comisiilor de Bacalaureat vor avea într-adevăr mai mult de lucru. Avînd mai mult de lucru, ar trebui să se reflecte şi într-o creştere a resurselor financiare pe care le alocăm pentru comisiile de Bacalaureat. Am înregistrat creşteri ale resurselor alocate pentru plata acestor comisii şi căutăm să identificăm soluţii pentru a fi mulţumiţi, inclusiv din punct de vedere financiar, colegii noştri care participă la procesul de evaluare a probelor scrise de la Bacalaureat”, a mai spus reprezentantul MECŞ.

Articole din aceeasi categorie