„Școala Artelor Dejene” la a V- a ediție!

Centrul Cultural „Arta” din Dej a fost joi, 10 mai, gazda celei de a V-a ediții a „Şcolii Artelor Dejene”, un spectacol „examen de final de an”, prezentat de cursanții secției externe Dej a Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj. Un spectacol care, la fel ca și la precedentele ediții, a adus în fața publicului dovada muncii unor tineri și foarte tineri artiști.

Urmare a colaborării dintre Consiliul Județean Cluj, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, Primăria Dej și Centrul Cultural „Arta” Dej, pe scenă au evoluat cursanții secțiilor externe de actorie (instructor coordonator Mariana Reman) și muzică populară (coordonator Felix Gălan, corepetitor Emil Mihaiu). Spectacolul, prezentat de Mariana Reman și Felix Gălan, a fost deschis de scurtele alocuțiuni rostite de primarul Costan Morar și de directorul adjunct al Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda”, Marius Moldovan, întotdeauna alături de dejeni și un susținător fervent al eforturilor pe care le depun artiștii locali în promovarea folclorului și nu numai.

Foarte tinerii actori din „grupa mică” (anul I de studiu) s-au prezentat pe scenă cu „Scufița roșie” adaptare de Petre Băcioiu, după basmul omonim al Fraților Grimm, prin care publicul a avut ocazia să descopere o trupă de copii cu mult spirit ludic și în mod vizibil pasionați de ceea ce fac. Un debut surpriză care a fost răsplătit cu belșug de aplauze.

Pentru cei care nu i-au văzut pe actorii trupei „Vistrian Roman” pe scena Festivalului „Franthousiasme”, întâlnirea cu aceștia în sceneta „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face” de Elena Olariu a fost cu siguranță o altă surpriză, la fel de plăcută. Cei cinci talentați cursanți ai clasei de actorie a Școlii de Arte (Filofteia Moldovan, Denisa Bote, Luiza Peter, Mara Șutea și Alin Demian) reamintindu-le dejenilor de perioada de glorie a teatrului de amatori care a existat în municipiul de pe Someș.

Îndelungi aplauze au revenit și cursanților secției de muzică populară, câțiva dintre ei deja cu alură de profesioniști. Voci bine individualizate, voci proaspete, pe care coordonatorul secției de muzică populară, Felix Gălan reușește să le valorifice și să le îndrume spre succes. Acompaniamentul orchestral pentru partea folclorică a fost asigurat de către condus de Emil Mihaiu, la rândul său un descoperitor de talentați instrumentiști.

Felicitări instructorilor dejeni pentru acest spectacol savuros și bine organizat și felicitări Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda”, care prin proiectul „Şcoala Artelor” reușește să treacă în revistă, în fiecare an, potențialul cultural-artistic al secțiilor sale de educație permanentă din municipiile județului Cluj.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie