România oferă cel puţin 40 de burse „Eugen Ionescu” în anul universitar 2015-2016

România va acorda cel puţin 40 de burse doctorale şi de cercetare post-doctorală „Eugen Ionescu” în anul universitar 2015-2016, prin Agenţia Universitară a Francofoniei. Ordinul privind alocarea acestor burse pentru anul următor, plătite din contribuţia voluntară anuală a României la acest program, a fost publicat marţi în Monitorul Oficial, informează AGERPRES.

Sînt zeci de domenii oferite pentru doctorat sau cercetare, de la Matematică, Fizică sau Ordine şi siguranţă naţională pînă la Horticultură, Robotică şi Farmacie. La acest program participă 18 universităţi româneşti.

Conform unui raport al Ministerului Afacerilor Externe şi al Agenţiei Universitare a Francofoniei, pînă în prezent au beneficiat de bursele „Eugen Ionescu” şapte promoţii. Pînă în 2014 au fost 468 de bursieri, din care 302 la studii doctorale şi 166 la cursuri post-doctorale. Aceşti bursieri provin din 27 de ţări, dintre care cu participare mai mare sînt Camerun (148), Republica Moldova (81), Senegal (41) şi Coasta de Fildeş (39). Cei mai mulţi bursieri, arată raportul, au studiat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (131), Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi (57), Universitatea din Bucureşti (56) şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

Programul de burse „Eugen Ionescu” a fost creat cu ocazia Sommet-ului Francofoniei de la Bucureşti, din 2006. Conform Ministerului Afacerilor Externe, este un program de studii doctorale şi de cercetare post-doctorală destinat cercetătorilor francofoni înscrişi în universităţi membre ale Agenţiei Universitare a Francofoniei.

Candidaturile provenind din ţările din sud ale Francofoniei, precizează MAE, sînt luate în considerare cu prioritate, scopul programului fiind dezvoltarea durabilă a acestei regiuni a spaţiului francofon. „Bursele constituie materializarea articolului 35 al Declaraţiei de la Bucureşti, adoptată cu ocazia celui de al XI-lea Sommet al Francofoniei, care se referă la implicarea autorităţilor în dezvoltarea unei reţele universitare francofone în Europa Centrală şi de Est”, menţionează MAE.

Articole din aceeasi categorie