România, fără un prezidenţiabil viabil

12 zile au mai rămas până la  ziua în care românii se vor prezenta la urne pentru a-şi alege preşedintele. Dacă vom avea sau nu un tur II vom vedea la timpul respectiv, până atunci să ne concentrăm asupra celor 14 rămaşi în cursa pentru Cotroceni, o pălărie prea mare pentru toţi prezidenţiabilii.

Când afirm acest lucru am în vedere câteva citate celebre deja, care vizează statutul şi funcţia de preşedinte. Astfel, John F. Kennedy obişnuia să vorbească despre scop şi direcţie bine definite, în timp ce Andrew Johnson (al 17-lea preşedinte al Statelor Unite) vorbea despre aplicarea corectă a principiilor. George W. Bush era de părere că „un lider este omul care adună oamenii la aceeaşi masă”. George Washington credea că un preşedinte, dacă ţine la reputaţia sa,  trebuie să se înconjoare de oameni de calitate, altfel „mai bine să fii singur decât într-o companie proastă”.  James Madison punea în discuţie  încrederea, mult mai importantă decât  banii.

În fine, cele postulate de John Adams, al doilea preşedinte al Statelor Unite, sunt extrem de actuale şi în timpurile noastre: „Să fii bun, să faci bine, asta este tot ce avem de făcut ca preşedinţi”. Subscriem fără rezerve.

Citatele sunt mult mai multe. Majoritarea foştilor preşedinţi americani vorbesc despre atitudini sănătoase, corectitudine, sacrificiu şi curaj,  nevoia de optimism,  despre obligaţia morală de a deveni mai bun, mai atent, mai tolerant, despre obligaţia morală de a merge mai departe, de a avea planuri şi proiecte clare. Că le-au aplicat sau nu este altceva.

Pornind de la cele postulate de-a lungul timpului de foştii preşedinţi ai celui mai puternic stat din lume, m-am aplecat asupra prezidenţiabililor noştri, 14 la număr. Din păcate, nici un nume (Klaus Johannis, Viorica Dăncilă, Dan Barna, Theodor Paleologu, Hunor Kelemen, Mircea Diaconu, Ramona Bruynseels, Cătălin Ivan, Bogdan Stanoevici, John Banu, Sebastian Popescu, Alexandru Cumpănaşu, Ninel Peia, Viorel Cataramă) nu este reprezentativ şi/sau eligibil pentru fotoliul de la Cotroceni. Câteva exemple sunt edificatoare…

Johannis a pornit în primul mandat cu sloganul „România lucrului bine făcut”, demers eşuat total în cei cinci ani. Al doilea demers, cel actual vizează o „Românie normală”- o jignire adusă tuturor românilor. Avea şansa ca în cei cinci ani de domnie, să facă din România o ţară de invidiat. A reuşit să o dezbine mai mult. Taciturn, sec, deloc carismatic, Johannis nu spune nimănui nimic. Mai departe… Viorica Dăncilă nu are deloc profil de preşedinte. Gafele de limbă română, de istorie, de geografie, economie nu o recomandă deloc. Dan Barna este candidatul acuzat şi arătat cu degetul, semn că liberalilor le este frică de el. Modelul actorului în funcţia prezidenţială este tardiv pentru Mircea Diaconu, chiar dacă Ucraina mizează pe un preşedinte actor de comedie. Theodor Paleologu nu spune prea multe, mai multe despre el spun ţinuta vestimentară şi alura de intelectual, prea puţin pentru un preşedinte. Hunor Kelemen, deşi este de mult timp în prim planul eşicherului politic, pare şi nu pare să-şi dorească Cotroceniul. Cumpănaşu încearcă marea cu degetul pornind de la cazul Calafat, bunele sale intenţii de a reforma justiţia română rămânând doar la nivel teoretic, greu de pus în aplicare.  Ceilalţi sunt nişte iluştri no names, nu are rost să mă opresc asupra lor.

Cum aţi putut constata, m-am oprit asupra numelor care apar zilnic în sondajele de specialitate, cu plusurile şi minusurile cunoscute. Cert este un singur lucru, nici unul nu este reprezentativ pentru funcţia supremă în stat.

Duminică, 10 noiembrie,  vom merge la vot. Poate vom avea şi turul II.   Cu siguranţă, cei în cursă mizează şi pe alţii, americani, germani, britanici, francezi…,  fiecare are pe cineva alături. Germania este interesată de Johannis, Franţa este alături de Dan Barna, ca să dau doar două exemple. Românii? Românii vor salarii mai bune, vor siguranţa zilei de mâine. Deocamdată asistă la un joc murdar al celor 14, atacuri de o parte şi alta, laude şi acuze, nimic concret prin programe şi proiecte care să le îmbunătăţească traiul de zi cu zi. Aceştia sunt cei 14, nici unul care să fie reprezentabil şi cu alură de preşedinte.

Demostene ȘOFRON

Articole din aceeasi categorie

3 Responses to România, fără un prezidenţiabil viabil

  1. ThisCatHasClaws

    Johannis trebuia să fie ca Băsescu : vorbăreț, șmecheroid,intrigant, dansator de geamparale…

  2. HeleneDesArbres

    Johannis i-a învrăjbit pe oamenii cinstiți contra șmecherilor și a refuzat să medieze între infractori și DNA !

  3. Mentat

    Proiectul lui Johannis, ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT a fost contracarat cu succes de Dragnea@Comp care aveau proiectul lor, ROMÂNIA LUCRULUI BINE MANGLIT.