Reuniune internaţională dedicată problematicii democraţiei contemporane

Participanţii la conferinţa internaţională cu tema “Cha(lle)nging Democracy at the Beginning of 21st Century”, care a început, joi, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, vor dezbate, timp de trei zile, problemele pe care democraţia le întîmpină în practica vieţii contemporane.

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, prof. univ. dr. Andrei Marga, a declarat joi, pentru AGERPRES, că “în privinţa democraţiei se întîmpină probleme în societatea românească, la fel în ţări din Europa Centrală şi de Est”.

“O parte a acestor probleme nu mai ţin, cum se crede, de moştenirea nefastă a trecutului, ci de înţelegerea democraţiei, de instituţionalizarea ei, de încălcările regulilor democratice. Din păcate, şi în România şi în alte ţări aceste încălcări se înmulţesc. Pe de altă parte, o mare problemă rămîne ce înţelegem prin democraţie. Dacă ea este înţeleasă doar ca alegeri libere, ori periodică alegere a reprezentanţilor administraţiei centrale şi locale, atunci nu este încă democraţie şi ea nu face diferenţa suficientă faţă de autoritarism şi alte forme de organizare. Această reuniune de la UBB, organizată de Facultatea de Studii Europene, cred că are meritul de a deschide şi în România discuţia asupra problemelor ca atare pe care democraţia le întîmpină în practica vieţii”, a apus prof. dr. Andrei Marga.

Lucrările reuniunii au fost deschise, în Aula Magna a UBB, de conferinţele susţinute de prof. univ. dr. Andrei Marga – “Probleme deschise ale democraţiei de azi”, prof. dr. Eveline Goodman-Thau de la Universitatea din Kassel – “The New Middle East and the New Europe between Secular Democracy and Fundamentalist Theocracy” şi prof. dr. Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti – “Criza democraţiei sau criza unui model socio-economic? Starea democraţei contemporane între politică, economie şi societate”.

Printre participanţii la acest eveniment, care susţin comunicări, se numără prof. dr. Mihai Spăriosu de la Universitatea din Georgia (SUA), vicepreşedintele Grupului “Schloer Consulting” din SUA, Philip Gagner, prof. dr. Gheorghe M. Ştefan de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, Indrei Raţiu, directorul “Centrului Raţiu pentru Democraţie” din Turda, prof. dr. Lenka Drazanova de la Universitatea Humboldt, Yves Palau de la Universitatea Sorbona Paris XII şi Victor Alistar, directorul Transparency International România.

Articole din aceeasi categorie