Reprezentanţii mai multor licee critică modul de organizare a concursului de director: Nu există o metodologie şi o bibliografie

Reprezentanţii mai multor unităţi de învăţământ susţin, într-o scrisoare deschisă, că în prezent nu există o metodologie oficială şi nici o bibliografie pentru concursul de director de şcoli şi licee şi spun că a organiza în octombrie această ”acţiune complexă”, la o lună după începerea unui an şcolar, este ”contraproductiv”, informează AGERPRES.

Scrisoarea deschisă este adresată preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintelui Comisiei de învăţământ, senatorul Ecaterina Andronescu, premierului Dacian Cioloş şi ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru.

„Concursul naţional pentru directori în învăţământ trebuie organizat fără niciun dubiu. Ca orice concurs naţional serios (titularizare, definitivat, bacalaureat, etc.), trebuie reglementat cu un an înainte. În acest moment, nu există o metodologie oficială, o bibliografie pentru concurs. A organiza în octombrie această acţiune complexă (resurse umane, logistică, finanţare, pregătire individuală) pentru mii de candidaţi, la o lună după începerea unui an şcolar nu tocmai simplu de demarat, este contraproductiv şi nu serveşte promovarea reală pe principiul meritocraţiei. Vă rog să analizaţi cu înţelepciune acest punct de vedere”, arată semnatarii scrisorii.

Potrivit acestora, variantele metodologiei de concurs, ce au fost în dezbatere publică şi care „conturau un act normativ echilibrat, echitabil, în interesul învăţământului”, au fost retrase de pe site-ul ministerului.

„Varianta finală a proiectului metodologiei nu este oficial publică, deşi este deja contestată de sindicatele din învăţământul preuniversitar, de presă şi de marea majoritate a directorilor în cauză. (…) Prefiguratul concurs este organizat vădit la un termen de campanie, fără o pregătire prealabilă profesionistă şi nu serveşte dezideratul limpezirii problematicii din domeniu sau promovării şi menţinerii valorilor consacrate”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea este semnată de directori de unităţi de învăţământ din Bucureşti, Cluj-Napoca, Buzău, Craiova şi Râmnicu Vâlcea.

Articole din aceeasi categorie