PSD are nevoie de “statul paralel”

În viaţa politică românească s-au întâmplat şi, probabil, se vor mai întâmpla multe lucruri de neînţeles. Foarte multe dintre acestea s-au consumat în viaţa politică de când Alianţa PSD-ALDE a ajuns la guvernare în 2016. Ultimul eveniment care se înscrie în acest registru este mitingul de sâmbăta trecută, organizat de PSD în Piaţa Victoriei din Capitală.
După cum aţi putut auzi, vedea sau citi, au fost foarte multe comentarii legate de logica organizării de un partid aflat la guvernare a unei acţiuni de protest. De regulă, mitingul este apanajul sindicatelor, a partidelor de opoziţie sau, mai nou, a ONG-urilor nemulţumite de politicile guvernanţilor. Or, sâmbătă, am avut de a face cu un protest al celor aflaţi la guvernare. O demonstraţie îndreptată, după cum s-a spus de la “tribună”, împotriva ”statului paralel”, a „noii securităţi”, a „execuţiilor organizate” şi a responsabililor pentru „abuzurile” din ultimii zece ani, mai precis faţă de Traian Băsescu, Klaus Iohannis, Florian Coldea sau Codruţa Kovesi.
Dar oare marele miting de sâmbătă va duce la înlăturarea tuturor „pericolelor” invocate? Nicidecum. Şi o să vă surprindă ce spun acum: PSD nu doreşte să scape, deocamdată, de aşa zisul „statul paralel”, cu toate componentele sale. Cum aşa, vă veţi întreba? Simplu. Dacă PSD dorea cu adevărat să rezvolve problemele invocate în timpul manifestaţiei din Piaţa Victoriei avea suficiente pârghii legale şi democratice să facă acest lucru. Social democraţii deţin guvernarea, beneficiază de o majoritate confortabilă în Parlament şi au suficentă experienţă la butoanele puterii pentru a şti cum să-şi facă jocurile.
Însă, PSD are nevoie de acest „stat paralel”, în contextul viitoarelor alegeri prezidenţiale. Pentru social democraţi e important să se raporteze la un „pericol”, deoarece experienţa le-a arătat că de fiecare dată când au intrat în campanie electorală din postura de partid aflat la putere, având un mesaj “pozitiv”, bazat pe realizări, atîtea cîte au fost, au pierdut alegerile. S-a întâmplat în 1996 în bătălia cu Convenţia Democratică şi cu Emil Constantinescu, au avut parte de un eşec şi în 2004, cu toate că în acea perioadă România cu PSD la guvernare marcase intrarea în NATO şi îşi asigurase aderarea la UE. La fel s-a întâmplat şi în 2014, în bătălia dintre Ponta şi Iohannis pentru Cotroceni. Se pare că social democraţii au învăţat lecţia şi nu-şi mai permit să facă greşeli din acest punct de vedere. De aceea, „statul paralel” este pericolul pe care social democraţii au nevoie să-l invoce în viitoarea bătălie pentru Cotroceni. Gândiţi-vă ce ar însemna plecarea Codruţei Kovesi din fruntea DNA. Pur şi simplu discursul PSD ar rămâne fără conţinut. Cum s-ar mai putea vorbi despre “abuzurile justiţiei” sau despre faptul că milioane de români sunt interceptaţi pentru a li se face dosar la DNA?
Revenind la marele miting de sâmbătă, trebuie totuşi spus că a avut rolul său. Acela de a arăta că social democraţii se bucură în continuare de un oarecare sprijin în rândul alegătorilor, ceea ce i-ar îndreptăţi să adopte în Guvern şi Parlament măsurile pe care le doresc.

Cosmin Puriş

Articole din aceeasi categorie

One Response to PSD are nevoie de “statul paralel”

  1. Aiurel

    Mai zic o dată (că s-a șters „din greșelă”): Cum aşa?, vă veţi întreba. Semnul întrebării e după întrebare. Nu după propoziția afirmativă.