Proiectul „Green Corner” al Clubului IMPACT din Chiuieşti, la final

Clubul Impact „Speranţa Viitorului” din Chiuieşti a finalizat proiectul „Green Corner” (Colţul Verde), desfăşurat în perioada martie-iunie 2017.

Proiectul a constat în amenajarea parcului şcolii, într-un mod cât mai estetic posibil, cu sprijinul Primăriei Chiuieşti, al profesorilor, agenţilor economici din comună, al Centrului de Informare Turistică Chiuieşti şi a numeroşi voluntari. Proiectul european în curs de implementare, privind realizarea unei noi grădiniţe în Chiuieşti, va creşte semnificativ importanţa acestui spaţiu de recreere, în care s-au efectuat: toaletarea arborilor, montare de bănci, plantări de flori şi de arbuşti decorativi, refacerea balustradei podeţului de acces în curtea şcolii şi revopsirea gardului şi a panoului de afişaj de la intrarea în curtea şcolii.

Potrivit liderilor Impact, profesorii Cristoreanu Marius-Claudiu şi Giurgiu Radu-Florin, în cadrul proiectului au fost utilizate ca instrumente de lucru Harta Comunităţii şi Arborele Problemei. Harta Comunităţii reprezintă un instrument de planificare util în procesul de transpunere într-un format grafic, coerent şi logic, atât a punctelor forte ale comunităţii, cât şi a problemelor, nevoilor şi deficienţelor. Arborele Problemei este un instrument simplu şi eficient pentru identificarea cauzelor şi efectelor problemei, respectiv a obiectivelor şi a rezultatelor. Analiza de nevoi, susţinerea ideii de proiect de către administraţia locală, corelate cu posibilităţile financiare, au condus la alegerea soluţionării acestei probleme. De asemenea, prin acest proiect elevii au conştientizat importanţa activităţilor de club, prin care sunt încurajaţi să devină mai sociabili, să lucreze în echipă, să coopereze, să se integreze cu succes în viaţa şcolară şi familială şi în comunitatea din care fac parte. Dovadă, impresiile tinerilor din Clubul „Speranţa viitorului”:

,,Am învăţat să lucrăm împreună, cea ce este foarte bine, şi să ne şi distrăm în timp ce facem asta. Cel mai dificil cred a fost să ajungem toţi la un numitor comun şi cel mai uşor – munca în sine, pentru că ne ajutam reciproc şi ne şi distram.Toţi membrii învaţă să fie responsabili, să îşi asume un lucru, o greşeală şi să muncească în echipă. Toţi membrii s-au implicat, tuturor le-a plăcut acest proiect (Mihuţ Anamaria, clasa a VII-a).

„Scopul primului proiect Impact a fost reamenajarea şi înfrumuseţarea parcului şcolii. Am învăţat să comunic, să lucrez în grup, să fiu mai răbdătoare şi să gândesc pozitiv” (Sfechiş Oana, clasa a VI-a).

„Am conştientizat că este important să ne implicăm în activităţi utile pentru comunitate şi şcoala noastră. Cunoaştem oameni noi, învăţăm să colaborăm şi să realizăm planul unor activităţi” (Bob Emanuel, clasa a VII-a).

„Fiecare membru şi voluntar au avut de realizat o activitate la care toţi s-au descurcat de minune. Din aceste actvităţi şi din ceea ce realizăm la Impact am învăţat să fim responsabili. Practic, ne pregătim pentru ceea ce ne aşteaptă în viitor” (Farcaş Diana, clasa VII-a).

La final, elevii participanţi la proiect au ţinut să mulţumească directorului şcolii, prof. Mihaela-Hango, care a susţinut înfiinţarea Clubului „Impact” la Şcoala Gimnazială Chiuieşti, directorului adjunct, prof. Crina Ioana Georgiu, pentru sprijinul acordat la realizarea „Green Corner”, precum şi primarului comunei, Gavril Mihuţ, pentru ajutorul dat, moral şi material. Mulţumiri au fost adresate şi familiei Bob din Chiuieşti, pentru sprijinul material acordat, personalului nedidactic al şcolii (Glodean Gavril, Frenţiu Vasile şi Sigheartău Vasile) şi partenerilor de la Centrul de Informare Turistică Chiuieşti. Şi, nu în ultimul rând, liderilor „Impact”, profesorii Cristoreanu Marius-Claudiu şi Giurgiu Radu-Florin, care i-au îndrumat pe elevi.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie