Proiect Erasmus+ de anvergură al Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”

Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” s-a alăturat în vara anului 2017 marii familii Erasmus. Programul Erasmus+, cu o tradiție de 30 de ani, pune împreună elevi, studenți și cadre didactice, creând schimburi de experiență ce contribuie la îmbunătățirea și evoluția învățământului european. Cu atât mai mare este bucuria, cu cât instituția a câștigat un grant de 68.800 euro, care va avea și pe termen lung un impact important în formarea tinerilor instrumentiști.

ENGOP – Educating the Next Generation of Orchestra Players – este proiectul care a oferit oportunitatea Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” de a coopera cu Nōmme Music School din Tallinn, Estonia pe parcursul celor doi ani ai proiectului (oct. 2017 – oct. 2019). Ambele sunt cele mai mari instituții de profil muzical din țările lor, care împărtășesc aceleași valori, interese și nevoi, dar folosesc metode diferite în atingerea performanței în muzică. Grupul țintă a constat din elevi cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani ce cântă la unul din instrumentele orchestrei simfonice. Colaborarea efectivă a celor doi parteneri s-a materializat în schimburi de experiență cu durată de 8 zile la Tallinn (octombrie 2018) respectiv la Cluj (mai 2019). Împreună au activat ca o orchestră simfonică. Scopul precis al proiectului a fost acela de a simula mediul de lucru al unei orchestre simfonice profesioniste.

Chiar dacă ora de orchestră este integrată în programul elevilor unei instituții de profil muzical, o asemenea experiență a adăugat o dimensiune mai complexă devenirii nu doar a unui instrumentist bun, ci mai ales a unui membru de orchestră profesionist. Precum a mărturisit dirijoarea Mihaela Cesa-Goje, „un tânăr instrumentist este indicat să lucreze într-un mediu complex, cu instrumentiști de alte naționalități, să cunoască terminologia muzicală a limbilor de circulație. Întâlnirea elevilor clujeni cu cei estonieni a fost o experiență în acest sens, au interacționat în limba engleză, au interpretat repertoriu internațional de referință, lucrări românești și estoniene, au lucrat cu doi dirijori, colegul estonian Riivo Jogi și cu mine”.

Pentru elevii și profesorii implicați în scrierea și derularea proiectului, dar și pentru Colegiul de Muzică “Sigismund Toduță”, finalizarea acestui prim proiect Erasmus+ este o certă reușită, care atestă încă o dată atât valoarea și capacitatea corpului profesoral, cât și nivelul de pregătire al elevilor. În același timp, reprezintă o provocare pentru direcțiile de dezvoltare ale instituției și încurajează cadrele didactice în abordarea unor noi teme de proiect care să răspundă și să acopere nevoile educaționale ale învățământului modern.

Articole din aceeasi categorie