Proiect educaţional: Centenar 2018

Chiar dacă ne găsim în plină vacanţă de vară, nu înseamnă că problemele educative nu-i preocupă pe conducătorii unităţilor de învăţământ. Având în vedere că ne aflăm în Anul Centenar, este de la sine înţeles că marcarea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire se află în prim plan.

În municipiul Gherla, un interesant proiect educaţional – Centenar 2018 „Unirea  tuturor românilor” a fost inițiat de Liceul Tehnologic, în parteneriat cu Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, Muzeul de Istorie şi Biblioteca Municipală din localitate. Proiectul a fost conceput în vederea desfăşurării unor eficiente acţiuni de stimulare a interesului elevilor pentru cunoaşterea evenimentelor istorice din preajma Marii Uniri din 1918, insuflarea dragostei pentru strămoşi, pentru trecutul istoric al poporului nostru, pentru realizările istorice şi culturale, pentru limba română, pentru păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor strămoşeşti, precum şi pentru personalităţile pe care le-a dat acest popor. Scopul proiectului este promovarea evenimentelor legate de desăvârşirea unităţii naţional-statale, formarea, în rândul  tineretului de astăzi, a sentimentului de apreciere, respectare şi promovare a valorilor autentice româneşti prin activităţi educativ-formative, complementare procesului de învăţământ.

Obiectivele acestei iniţiative valoroase în educarea elevilor sunt: cunoaşterea importanţei  istorice a celor mai de seamă date din calendarul acestui an, în prim plan figurând, desigur, Ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, dezvoltarea competenţelor de cercetare, selectare, interpretare şi valorificare a informaţiilor istorice cu privire la derularea evenimentelor din 1918, stimularea interesului elevilor faţă de studiu şi lectură, localizarea în timp şi spaţiu a datelor istorice, îmbogăţirea orizontului cultural şi spiritual al elevilor prin participarea la activităţi cu conţinut ştiinţific, participarea la excursii documentare (la Alba Iulia, de exemplu) şi dezvoltarea capacităţii comunicative prin relaţionarea cu diferite personalităţi culturale contemporane.

Grupul ţintă sunt elevii din clasele IX-XII şi cadrele didactice ale şcolii. Unele acţiuni deja au şi avut loc înainte de a intra elevii în vacanţa mare, iar altele vor fi organizate imediat după începerea anului de școlar 2018-2019. Locul desfăşurării activităţilor pe teme istorice este Muzeul de Istorie, dar unele întâlniri sunt găzduite de Centrul Naţional de Informare şi  Promovare Turistică şi de Biblioteca Municipală.

Să mai amintim că şi în perioada verii elevii liceului gherlean au efectuat vizite de documentare la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din Piaţa Libertăţii, unde permanent rulează un film documentar referitor la Anul Centenar şi unde sunt expuse cărţi şi pliante cu privire la Actul Unirii din 1918.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie